Гласуване 10 милиона лева помощ за пострадалите от наводненията общини. Най-голямата сума е за с. Богдан, тъй като там щетите са най-сериозни. Това обяви служебният зам.-министър на транспорта Красимир Папукчийски в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

Той добави, че това е първият транш от помощта.

„На този етап голяма част от инфраструктурата вече е възстановена. В момента се оценяват щетите по сградите на хората и от другата седмица ще почнат да бъдат изплащани обезщетенията. В този момент работят над 400 служители и военно наемни служители от българската армия, както и наета техника от порядъка на 120 машини единици. В тази помощ са включени и дружествата на министерство на транспорта“, обясни Папукчийски.

Той заяви, че уличното осветление е на 50% възстановено в селата.

Папукчийски коментира, че не бива да се оправдаваме само с природата за бедствието.

„Това, което обсъждахме вчера в междуведомствената комисия, е, че наистина превенцията би довела до намаляване от рисковете да се случват такива събития. Освен това биха довели до по-малък разход на държавата и пренасочване на средствата за подобряване на инфраструктурата, отколкото да работим след събитието. Планираме в критичните зони да наблегнем на превенцията. Не само почистване на речните корита, но и оформяне на пътищата в планинските участъци, почистване на деретата, които водят до водосборна област и почистване и укрепване на язовирни стени диги“, каза още Папукчийски.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/713405-papukchiiski-nai-mnogo-sredstva-otivat-za-s-bogdan

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares