Балканската държава трябва бързо да бъде включена в зоната за свободно движение. Но това може да бъде опасно. WELT се запозна с нарушенията по външната граница с Турция - става въпрос за отровена храна, неконтролирани кораби от Русия и дупки в оградата. Това пише Филип Фолкман-Шлук от Die Welt.

Олаф Шолц наскоро се изказа в полза на стъпка, която ще промени трайно ситуацията със сигурността в Европа.

България трябва възможно най-бързо да бъде включена в Шенген. Хора и стоки, пристигащи в Европа от Турция през България, могат да продължат към всички страни от ЕС – включително Германия – без допълнителен контрол. Всички технически изисквания за това са изпълнени, заяви канцлерът в своята реч в университет "Карлс" в Прага

Съобщението от кабинета на канцлера е ангажимент за единството на Европа във времена на заплаха от Русия. Но оценката на канцлера, че са изпълнени всички условия за неограничена свобода на пътуване, повдига големи въпроси.

България е изправена пред решаващи избори на 2 октомври, които ще предопределят сигурността на външна граница на ЕС с Турция. Въпросът е дали антикорупционното движение "Продължаваме промяната" на премиера Кирил Петков ще се върне в правителството – или партията ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов ще си върне властта.

По време на 12-годишния му мандат имаше сериозни проблеми на тази важна граница на Европа със страните от Близкия изток и Азия. ГКПП "Капитан Андреево", един от най-натоварените пунктове за храна в света, известен с трафик на наркотици и хора, изглежда е бил под контрола на мрежа от мафия и политици повече от десетилетие - и ЕС не е направил много по въпроса.

Това разкри реформаторското правителство на Кирил Петков през лятото. Член на бившия кабинет на "Петков" все още е с лична охрана, тъй като той публично отказа милиони левове подкуп и вместо това изобличи злоупотребите публично, както съобщи в интервю за WELT. Той смята, че свалянето на партията му е свързано и с факта, че тя е първото правителство, което прави нещо по въпроса с "Капитан Андреево". През юни, само след седем месеца на власт, беше свалено реформаторското правителство на Петков чрез вот на недоверие в парламента - вероятно защото определени лица и политици изпитват страх да не загубят своите доходоносни канали и приходите от нелегални сделки. В момента действа временно правителство на президента Румен Радев, който може да се възприеме като противник на реформите за прозрачност и върховенство на закона.

По време на мандата си Кирил Петков, 42-годишен предприемач, завършил "Харвард", и неговият кабинет имаха разтърсващи открития за действията на правителството на Борисов. В интервю за WELT Петков сега съобщава за нови подробности на границата. Те могат да представляват риск за цяла Европа, ако на власт в София дойде ново корумпирано правителство.

Още в началото на нашия мандат забелязахме, че корупцията води и до проблеми на границата. Години наред корабите влизаха в ЕС през черноморското пристанище Росенец без редовен контрол. Там компанията "Лукойл" управлява единствената петролна рафинерия в страната, и само там могат да се разтоварват доставките на суров петрол. Държавата предаде цялото управление на контролираната от Москва компания на смешната цена от по-малко от един милион евро годишно. Понякога компанията е упражнявала граничен контрол, понякога не. Ние веднага разположихме там държавна гранична охрана, уверява Петков.

Броят на мигрантите се увеличава

Друга тема е нарастващият брой мигранти, идващи в Европа през Турция. По данни на българското вътрешно министерство от началото на годината има 60 000 опита за нелегално преминаване на мигранти - по официални данни това е шест пъти повече от предходната година.

Около 7000 души са преминали границата от януари, повечето от които от Сирия. Правозащитни организации отправиха критика към властите за затягането на мерките за сигурност. През лятото двама български полицаи бяха убити след като автобус с нелегални мигранти нахлу през границата.

От 2014 г. насам границата е обезопасена с огради и бодлива тел.

Установихме, че качеството на издигнатата ограда, която моят предшественик Борисов построи за много пари на българските данъкоплатци, на много места беше лошо. Там мигрантите лесно биха могли да пресекат без никакви проблеми, коментира Петков.

Но неговото правителство вече поправи тези проблемни места.

До встъпването в длъжност на правителството на "Петков" контролът на "Капитан Андреево" беше единствената задача на компанията "Евролаб 2011", чиято близост до престъпността бе доказана от няколко независими медийни разследвания. Според оценки на агенции за сигурност, през годините мрежа от компании, държавни служители и престъпници са спечелили милиарди посредством подкупи, изнудвания на шофьори и други незаконни сделки.

Зам.-министърът на земеделието (от "Продължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"") Иван Христанов, който отговаря за контрола, сподели пред WELT, че са му предлагани "всяка година по три милиона евро" от мафиотски среди, за да не пипа съществуващите структури. Петков казва още: „Когато посетих границата за първи път като министър-председател, бях шокиран.“

Лабораториите, в които продуктите трябваше да бъдат тествани за токсини и примеси, бяха почти неизползвани.

Не видях нито един косъм в съоръженията за тестване на животни, отбелязва Петков.

Неговото правителство предаде контрола на държавна лаборатория в София и промени наредбата. Съответно граничният контрол трябва да остане в ръцете на държавата в бъдеще. Първоначалните независими разследвания разкриха, че стоките във всеки пети камион са били замърсени с твърде много пестициди или други токсини.

Отровните плодове и зеленчуци са попаднали в страни от цяла Европа, може би в чиниите на нашите деца. Това показва, че корупцията не е само локален проблем за България, а плащаме цената за нея в целия ЕС, казва Петков

Затова е важно Брюксел да помогне в борбата с корупцията по границата.

Правителството на "Петков" е поканило инспектори от ЕС за наблюдение. В допълнение бившият финансов министър Асен Василев, който също е от "Продължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" поиска през лятото в Берлин помощ от немски митничари. От министерство на финансите в Германия обаче първо искат да изчакат и да видят кой ще спечели изборите през октомври, каза говорител на министерството на финансите по запитване на WELT.

Ще бъдем много благодарни, ако Германия ни подкрепи тук. Успяхме до голяма степен да затворим вратичките на нашата външна граница на ЕС за седем месеца в управлението, казва Петков.

Сега всичко зависи от това кое правителство ще поеме поста.

В случай че ни изберат отново, ние гарантираме, че всеки камион и кораб на път към ЕС ще бъде проверен, подчерта още Петков.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/713226-die-welt-za-pp-partiata-koato-razoblichi-korupciata

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares