Шофьори на таксита от цялата страна ще блокират центъра на София утре. Протестът е в подкрепа на колегата им Апостол Вълчев, който на 11 декември 2017 беше прострелян по време на работа от двама клиенти край Ямбол. След серия от съдебни дела, намаляване на присъдите на извършителите и странно изменение на обвинението от „предумишлен опит за убийство с цел грабеж“ на "сплашване и средна телесна повреда“, делото е насрочено във Върховен касационен съд в София за петък (16 септември 2022-а) от 09:00.

Това съобщиха за ФАКТИ от Националния таксиметров синдикат. СДВР и дирекция "Сигурност" на Столична община са определили пл. "Княз Александър I Батенберг" като място за паркиране на таксиметровите автомобили на участниците в протеста пред Съдебната палата в София на 16 септември 2022. Паркирането на колите започва от 7:30 часа, а мероприятието пред Съдебната палата е от 8:00. Разрешението за провеждането на протеста е с краен час 11,00. 

Факти припомня, че на 11 декември 2017 г. непълнолетният тогава Костадин Стоянов и 18-годишният боксьор Симеон Димитров простреляха тежко с незаконно оръжие таксиметровия шофьор от Ямбол Апостол Вълчев. След курс с таксито двамата стрелят по шофьора в гръб без предупреждение и без да кажат нищо. Въоръжени са с нож, газов пистолет и преработена на огнестрелна въздушна пушка с куршум 22-ри калибър с разпробит връх. Незаконният боеприпас се пръска в тялото на Апостол и засяга белия му дроб, спуква диафрагмата му, минава на милиметър от аортата, а парче от него засяда в миокарда и не може да бъде извадено. Проектили са пръснати навсякъде в меките тъкани. Апостол по чудо оцелява след сериозна кръвозагуба и серия от животоспасяващи операции, но в тялото му и до днес остават проектили от незаконния дум-дум куршум. Отстранена е и 1/4 от белия му дроб. Извършителите са установени и задържани от МВР, но Бургаският апелативен съд бързо пуска на свобода единия от стрелците. „След серия от отлагания на делата срещу двамата, както и с различни адвокатски трикове на няколко различни съдебни инстанции, обвинението им по странен начин е променено в Апелативен съд Бургас от „предумишлен опит за убийство с цел грабеж“ на „сплашване с цел грабеж и средна телесна повреда“. Сега делото достига до Върховен касационен съд, където ще бъде гледано от магистратите от 2-ро наказателно отделение утре. Националният таксиметров синдикат апелира към всеки таксиметров шофьор в България да се присъедини в 8:00 ч. на 16 септември 2022 г. пред Съдебната палата в София в подкрепа на колегата Апостол Вълчев и ясно да заявим позицията ни относно ПОДМЯНАТА НА ОБВИНЕНИЕТО срещу убийците на таксиметрови шофьори. Искаме от ВКС истинска справедливост, а не подменено обвинение за тези, които ни убиват на работните ни места!“, пишат от синдиката.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/713289-parvo-vav-fakti-taksita-blokirat-centara-na-sofia-utre

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares