Новото в този проект е, че ще предложим нов начин, по който да бъдат избирани и назначавани членовете на комисията, а именно двама от тях да бъдат избирани от Народното събрание, един да бъде посочван от президента и по един от общите събрания на съдиите във Върховния административен съд и Върховния касационен съд.

Това заяви пред журналисти служебният министър на правосъдието Крум Зарков, цитиран от Novini.bg

"Другото касае председателят [на КПКОНПИ] – ще предложим комисията да се председателства на ротационен принцип, т.е. по една година от всеки един от членовете – пет човека за пет години и всеки един от тях да бъде председател за една година. Ще имат право само на един 5-годишен мандат'', допълни Зарков.

Това, което запазваме от предишната концепция, е, че те ще разследват престъпления – смятаме, че те трябва да правят само това. С други думи, няма да се занимават само с конфликт на интереси, както беше предвидено в предишния законопроект. Конфликтът си остава в сегашната комисия, каза още той.

"Комисиите се разделят на две – едната ще се занимава с разследване и с аналитична дейност, свързана с корупционните престъпления, а другата ще се занимава с конфликт на интереси, публичност на имуществата и отнемане на незаконно придобито имущество'', разясни правосъдният министър.

Крум Зарков обяви, че ще бъде създадена и нова разследваща агенция за борба с корупцията.

Ще се концентрираме върху висшите публични длъжности – тези, за които казват, че няма достатъчно присъди като премиери, министри, кметове, областни управители, шефове на ключови комисии... Там, където корупционният риск е най-голям и където се управлява най-голяма власт и с която може да се злоупотреби, коментира министър Зарков.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/712892-razdelat-kpkonpi-na-dve

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares