"Ако не се приемат спешни мерки, машините от областните градове ще дойдат в София и по граничните пунктове", заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов на съвместна пресконференция в БТА с ръководството на Националния съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ). Той изказа извинение, че машините затрудняват движението и обясни, че напрежението е до краен предел и са наложителни спешни мерки от страна на държавата.

Недоволството на зърнопроизводителите е от липсата на ефективни действия от страна на националните власти да защитят българското зърнопроизводство и българските потребители във връзка със засиления внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна.

"В страната влиза неконтролиран внос – това го няма в друга държава в света. Няма друга държава в света, която не контролира фитосанитарано вноса си. Ако отидете в Русия с едно живо цвете, ще ви го вземат на границата, а тук в България всичко влиза без контрол, преработва се и излиза с българско име", каза Костадинов.

"Камиони с украинско зърно се движат без тол такси. Хвърчат едни камиони и в бивши овчарници изсипват зърно, а ние попълваме декларации за добра земеделска практика, като изнасяме за ЕС, идват и ни проверяват...", оплакаха се зърнопроизводители.

Те представиха резултатите от проба от украинска пшеница, взета тайно от един от камионите и изследвана в независима лаборатория: "Хектолитрово число – стандарт за България: 72, а в пробата на украинската пшеница - 66.7; Протеин – стандарт 11.5, а в пробата – 8.8; Примеси, чужди 0 стандарт – 2, а в пробата - 3.4; Наядени, начупени зърна – 2% по стандарт, а в пробата – 19.8; Жива зараза на 1 кг – 0 по стандарт, а в пробата е 14; Мъртви насекоми на 1 кг – норма: 0, а в пробата е 9. Становището на лабораторията за изследваната пшеница е: Негодна за употреба".

От бранша уточниха, че посочените стандарти са за фуражна пшеница, а хлебните показатели са по-високи. Те посочиха още, че в България не се внася зърно реколта 2022, а старо зърно.

Тревожна е ситуацията с вноса и на украински маслодайни култури, алармираха още земеделците. "Ще се окаже, че българският слънчоглед, който е качествен, ще се изнесе, а тук ще се преработи и ще влезе в търговската мрежа старият от Украйна, който не е изследван за остатъчни пестициди и ще го ядем ние и децата ни", предупреди Костадинов.

Зърнопроизводителите се оплакаха още, че по наредба, от всяка култура взимат проба за самоконтрол, като пробата струва 400 лв., а в същото време, в страната влиза зърно, което не се контролира по никакъв начин.

"БАБХ я няма. БАБХ няма акредитирана лаборатория, която да следи какво влиза в страната. В България няма правила. При такава ситуация, спекулата върви най-добре", каза още шефът на НАЗ. По думите му, вносът в ЕС е чиста спекула на определена група търговци и групировки. "В България влиза само никаква пшеница, с ниско качество, другата си заминава с корабите по предназначение. Тук влизат само спекулативни сделки и нямаме контрол над тях", каза Костадинов пред Actualno.com.

За радиация също не се проверява украинската продукция, каза още той и добави, че имаме една единствена лаборатория за радиация, която е в АЕЦ Козлодуй. Той алармира още, че не се прави проверка за наличие на тежки метали. "Голяма част от бомбите са на живачна основа. Няма какво да се заблуждаваме. Това нещо идва от поразени складове. Тук идва само стара стока", посочи той.

От бранша настояват държавата да вземе мерки и да се забрани вноса на зърнени и маслодайни култури от трети страни, да се осигурят коридорите, за да минат стоките за трети държави, където имат нужда от това зърно, а не то да влиза и да остава тук при нас. "Проблемът със зърното е назрял и трябва да се реши. Трябва да се въведат механизми, регламенти и политики, за да оцелее българският производител", подчерта Костадинов.

Обединенията на зърнопроизводителите и на земеделските кооперации са подготвили декларация, която в рамките на деня ще връчат на служебния земеделски министър. В нея те призовават държавните институции да предпазят родното зърнопроизводство от интензивния украински внос и категорично настояват украинското зърно да преминава транзит през България.

Към момента украинският внос се използва основно за потребление и преработка в страната, въпреки наличието на достатъчно родно производство, отговарящо на високите европейски изисквания за качество, подчертават земеделците. Те алармират, че неконтролираното качество на украинския внос на зърнени и маслодайни култури е заплаха за здравето на българските потребители и предупреждават още, че реализирането на тази украинска продукция в българската преработвателна индустрия не води до поевтиняване на хранителните стоки, а единствено до влошаване на тяхното качество.

С подобни проблеми са браншовете и в други европейски страни, основно в Източна Европа и те също предприемат протестни действия, съобщи още председателят на Управителния съвет на НАЗ Костадин Костадинов.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/712894-fermeri-blokiraha-nad-10-grada

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares