Броят депутати от всеки район, които ще изберем на 2 октомври, е пропорционален на населението. Разпределението на мандатите и на тези избори ще бъде на базата на преброяването от 2011 година, вместо от 2021 г.

Населението в някои райони намалява. Показа го последното преброяване. Но депутатските мандати си остават същите.

Причината: официалните резултати от миналогодишното преброяването ще излязат ден след вота.

"В момента има райони, които взимат повече мандати отколкото им се полага по това правило. Например Видин би трябвало да има 3 мандата, а има 4. Изобщо в България има 9 малки района, които вероятно повечето от тях взимат по един мандат повече. Но искам веднага да подчертая, че това нещо няма никакво значение за общия брой мандати за всяка партия. Така че всяка партия си взима мандатите. Въпросът е депутатите конкретно от кой район ще бъдат".

Базата данни, с която работи ЦИК, е тежко остаряла, казва политологът Росен Карадимов, цитиран от БНТ.

"Това ще доведе най-вероятно до определена регионална ревност. Не мисля, че това ще доведе до сериозна диспропорция в представителността на вота дотолкова доколкото и сега знаем, че има система на преразпределение на гласове, което практически изкривява представителността на вота и ако приемем, че на последните избори 10 000 гласа са били прага за един депутатски мандат, то на предпоследните избори имаше случаи, когато една политическа партия с 3000 гласа в малък избирателен район взе мандат", коментира той.

Трябва ли да се обособи район чужбина е въпросът преди всеки вот.

"В някакъв смисъл наличието на район чужбина изглежда по-справедливо, но отново няма да промени общия брой мандати на всяка партия. Когато има район чужбина е възможно самите българи в чужбина да си излъчват кандидати за депутати. На един район чужбина вероятно ще му дадат между 8 и 10 мандата", коментира проф. Михаил Константинов.

"Винаги, когато дойдат гласовете от чужбина и те са достатъчен брой, те преразпределят вторично голяма част от остатъчните гласове и мандати в България. Българската диаспора в чужбина стана първо много голяма и второ последните избори показаха, че тя става все по-активна. И затова ми се струва, че е редно хората, които гласуват с листи пропорционална система да имат един набор от имена политически, които гласуват, а това се постига единствено ако бъде обособен самостоятелен район в чужбина", каза Карадимов.

Според професор Константинов е необходимо ново райониране на страната. Според изчисленията районите могат да се сведат от 31 на 19.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/711132-broat-na-deputatite-po-raioni-shte-se-razpredela-po-staroto-prebroavane

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares