Технологичното изпълнение и строителната част на интерконектора с Гърция са довършени и са сертифицирани от гръцкия регулатор. Това коментира в "Денят започва" по БНТ бившият министър на енергетиката Александър Николов.

"Когато мине документалната част, на 1 октомври цялото количество азерски газ трябва да бъде на договорената цена.

Добрата новина е, че ако не се направи някоя огромна глупост, на 1 октомври цените за българския потребител трябва да паднат значително. Ако вземем текущи пазарни условия - с около 11%", заяви той.

На въпрос колко газ има в страната бившият министър отговори, че тази информация трябва да се предоставя от текущите дружества под държавен контрол и от настоящия кабинет. Николов заяви, че е имало възможност за доставки на 80-85% от необходимите количества газ до края на зимния период - с доставките от Азербайджан и карго корабите.

"Газ имаше. И сега сигурно има, но на каква цена - този отговор доколкото разбрах, е много странен. Аз не разбрах някой говори ли с "Газпром", не говори ли, вдигат ли им телефона, не им ли вдигат", коментира той.

Николов заяви, че никой от екипа на предишното правителство или от назначеното от тях ръководство на "Булгаргаз" не си е позволил да коментира евентуалното арбитражно дело срещу "Газпром".

"Как един човек ще си позволи а коментира потенциално дело, без да е запознат с договора. как ще си позволи да се изказва във вреда на собствената си държава", попита Николов.

По думите му трансформацията на "Топлофикация" София тече от 2003 г. насам и докато дружеството не започне да си плаща на "Булгаргаз", доставчикът няма да има достатъчно средства да покрива собствените си задължения.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/711150-eksministar-na-1-oktomvri-cenata-na-gaza-moje-da-padne-s-11-zaradi-dostavkite-ot-azerbaidjan

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares