Руската посланичка Елеонора Митрофанова се появи изненадващо вчера на кулминацията на тържествата за Съединението в Пловдив. Тя стоеше сред почетните гости, много близко до президента Радев. Не е ясно по чия покана се е озовала там - на президента Радев или на кмета на Пловдив Здравко Димитров, но заемаше централно място, съобщават от "Сега".

Присъствието ѝ там буди негодувание по две причини - Русия е била против Съединението през 1885 г., а сега държавата, която представлява Митрофанова, обяви още в началото на войната с Украйна България като вражеска. Това обстоятелство очевидно не притесни останалите почетни гости. Там бяха също главният прокурор Иван Гешев и президентът Петър Стоянов. На част от телевизионните кадри се вижда, че до нея стои Румен Петков. На днешните /06.09 б.р./ тържества в Пловдив бяха произнесени особени речи. Пловдивският митрополит Николай, известен и като митрополита с "Ролекса", който даде наскоро неканоничното звание архонт на местния бизнесмен и почетен консул на Русия у нас Георги Гергов, използва празника, за да обяви образованието, получено на Запад, като вредно, правейки препратка към Гаврил Кръстевич като неподдал се на "вредното западно влияние", независимо че е учил право в Париж. А в словото си президентът Радев не спомена вредната историческа роля на Русия нито за Съединението, нито сега.

По-рано вчера посолството на Русия у нас, за разлика от останалите дипломатически представителства, предпочете вместо да честити празника на България, да публикува гневен пост във Фейсбук за посегателство на паметника на съветската армия. Съобщението, както и други досега, бе написано на лош български.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/710784-mitrofanova-se-poavi-zad-radev-na-saedinenieto-v-plovdiv

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares