Абсолютно всички институции помагат на бедстващите села в Карловско. От Министерство на регионалното развитие се включиха "Автомагистрали" и служители на тол системата. В първите часове на бедствието се включиха и пътните фирми, които помогнаха с почистването на пътищата. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването "Денят започва" по БНТ.

По думите му все още не може да се направи сметка на щетите.

Важното е, че няма жертви. Когато отидох на място в петък имаше хеликоптери, които евакуират хората. Максимално бързо трябва да бъдат разчистени щетите - земна маса и дървен материал. След това ще започне много важен момент за инфраструктурата на селата. Има паднали мостове, улиците са в тежко състояние, няма вода. Ще има щети върху водопреносната мрежа и много внимателно и постепенно трябва да бъде пускана водата, уточни Шишков, цитиран от novini.bg.

Служебният регионален министър отбеляза, че днес в 13 часа кметът на Карлово и областният управител на Пловдив ще участват е заседание на Министерски съвет. Ще бъде обсъдено как ще се отпускат помощите за пострадалите. Държавата ще помогне, както със средства, така и с капацитет - интелектуален потенциал. Трябва да се направи оценка на щетите, да се направи проект за възстановяване. Важно е да се направи анализ за пропуските. Най-важното е институциите да не си прехвърлят вината, а да се помогне на хората. Необходимо е да се направи този анализ, за да не се повтаря това бедствие, каза още той.

Според него основната причина за бедствието в Карловско е лошото време и излелия се дъжд. И добави, че на практика пострадалите села ще се изграждат наново.

Той коментира и строежа на интерконектора с Гърция.

След проверката на интерконектора с Гърция останах изключително доволен. Пуснах заповед за разделяне на етапите. Има пълна мобилизация за довършване на обекта. До днес поеха ангажимента да довършат основните неща. Асфалтирането на пътя и довършване на противопожарната защита да е готова до края на седмицата. До края на другата седмица да имат Акт 15. Имат още да представят документи за Акт 16. Надявам се до другата седмица да имаме пълна готовност с документация и първата част на проекта, за да можем да осигурим газ на страната. Газовата връзка зависи от строителя. Всички министри, които бяха замесени в пускането на газовата връзка работиха интензивно, допълни Шишков.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/710808-ministar-shishkov-darjavata-shte-pomogne-na-pometenite-ot-navodneniata-sela-trabva-ocenka-na-shtetite

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares