По предварителни данни щетите от наводненията в трите най-засегнати места в Карловско са за над 60 млн. лв. Това съобщи в ефира на „Здравей, България” кметът на общината Емил Кабаиванов. Той обаче подчерта, че цифрата вероятно не е окончателната, тъй като няма как всички поражения да бъдат описани за няколко дни.

Повече от 340 къщи са с различна степен на увреждане. Шест от тях са напълно разрушени, а в повече от 60 е невъзможно да се живее. Обитателите на тези имоти към момента живеят при близки и приятели. Общо 378 семейства се нуждаят от подкрепа от Агенцията за социално подпомагане. Списъците ще бъдат готови днес.

Пометени от стихията са седем мостови съоръжения и повече от 10 по-малки моста, които свързват села в региона.

Кабаиванов е категоричен, че преди бурите, отнесли къщите и инфраструктурата, реките там са били почистени. „Ежегодно отделяме средства за почистване на тези малки рекички. А по отношение на сечта не съм експерт. Министърът на земеделието обеща заедно да отидем високо в Средна гора, за да видим до каква степен е обезлесено”, каза още кметът. Междувременно стотици доброволци, по различни начини, продължават да помагат на хората, останали без дом. В кметството на Каравелово жена събира дарени храна и дрехи и ги доставя на пострадалите със собствената си кола.

Оказва се обаче, че има и хора, които злоупотребяват с оказваната помощ. Някои от тях взимали лопати и ботуши, без действително да се нуждаят от такива. Мародери пък влизали в опразнените и полуразрушени къщи.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/710828-kmetat-na-karlovo-shtetite-sa-za-nad-60-miliona-leva

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares