„У нас има доказан монопол. Няма политическа воля за справяне с него. В момента почти само руски нефт се продава на българския пазар, преработен, естествено в бензин и дизел. От тази гледна точка, всички играчи на пазара, на практика големите международни вериги, се снабдяват от „Лукойл”, търговецът на едро, за да зареждат своите бензиностанции и няма как да не се съобразяват с цената, на която той продава.

А преди време, когато имаше възможност за внос от други места, този внос се контролираше всъщност пак от „Лукойл” чрез данъчни складове”. Това коментира Евгений Кънев, макроикономист, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Експертът посочи, че спад в цените на петрола вече има няколко месеца, но това не се забелязва на българския пазар, именно защото има монопол и той определя цените, на които се продава.

„Ако има реално регулатор на място, какъвто би трябвало да е КЗК, тогава ще има контрол на цените, на които може да се продава, ще има формула, по която тези цени се обвързват с международните пазари, със запасите от нефт и т.н. В момента такова нещо няма и съответно единственият вносител на нефт „Лукойл” определя цените, по които се продава на пазара и съответно има явно силно политическо лоби”, обясни Кънев.

По думите му, цените на дребно по бензиностанциите са съпоставими с тези в Европа, но в България има най-ниския акциз в Европа и разликата между средноевропейския акциз и най-ниския акциз, всъщност отива като свръхпечалба за „Лукойл”.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/710372-evgenii-kanev-v-momenta-pochti-samo-ruski-neft-se-prodava-na-balgarskia-pazar-

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares