Енергетиката ни се нуждае от спешни мерки за гарантиране на диверсификацията така, както я разбират нормалните хора – обезпечаване на газовата сигурност и газ на най-ниска цена. Това коментира пред медиите в Бургас председателят на АБВ Румен Петков. Той подчерта, че изявления, като "…ще преговаряме с всички.

." на практика означават "няма да преговаряме с никого, а ще пълним джобовете на силните на деня или ще купуваме руски газ през посредници, с което пак стигаме до пълненето на нечии джобове", коментира Петков.

"Служебният министър на енергетиката се държи като човек, който вятър го вее на бял катамаран, вместо да обикаля тук и там, да проведе необходимите преговори и да гарантира сигурността. Иначе ще дискредитира кабинета, като цяло, а и този, който го е назначил", каза още Румен Петков.

Председателят на АБВ коментира и състоянието на „Булгаргаз“, като подчерта, че отишлото си ръководство на компанията, с изключение на председателя на Съвета на директорите, носи пряката отговорност за финансовата катастрофа на дружеството, тъй като го е поело със суми по сметките му от 100 млн. лв.

"Това правителство даде 800 милиона държавен заем на „Булгаргаз“ за три години при 2% годишна лихва. Днес "Булгаргаз" дължи 400 млн., от които 105 на НАП".

Петков посочи, че с въпросния заем за три години, практически всяка година „Булгаргаз“ ще започва с 16 милиона загуба лихви, с кредит от 800 милиона и 400 милиона задължения. Всичко това дължим на правителството на Кирил Петков, добави председателят на АБВ.

Решението, според Румен Петков, е просто и то се състои в увеличаване на капитала на "Булгаргаз", ефективни светкавични преговори за гарантиране на сигурността на доставките на газ на най-ниска цена и цялата истина пред очите на обществото.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/706179-rumen-petkov-za-energiinia-ministar-vatar-go-vee-na-bal-katamaran

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares