До края на месеца електронните направления за бързи COVID тестове ще станат факт. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов в ефира на “Събуди се”. Възможността пациентите да се тестват безплатно при личните си лекари за COVID-19 е заради подписване на анекс към новия Национален рамков договор.

С него на желаещите да се ваксинират срещу коронавирус ще бъде въведена и опция за флакон “пациент”.

“Ако досега трябваше да се събира лист от 10 човека, за да се отвори един флакон, в момента всеки, който отиде и иска да се извърши с желаната ваксина, може да направи това без да чака”, поясни д-р Томов.

Той заяви, COVID ситуацията в страната “е стабилна”. “Подготвили сме лечебните заведения. Те са изразили готовност да посрещнат една по-тежка вълна, има и медикаменти за лечение на COVID”, каза д-р Томов.

Зам-министърът на здравеопазване коментира и ситуацията със Спешната помощ по морето. “Целта на настоящия екип на МЗ е да има активен диалог с туроператорите, така че да намерим устойчиво решение за следващите години”, обясни д-р Томов. Той обаче не даде срок, в който ще бъде осигурена достъпна държавна Спешна помощ по курортите.

“Увеличаването на броя на линейките е съвсем осъществима идея”, категоричен бе Томов. “Въпросът е ресурсово обезпечаване, защото във всяка една линейка трябва да има обучен персонал”, обясни той и допълни, че се работи в тази насока след случая от Приморско, при който 18-годишното момиче бе ударено от мълния.

Друг проблем, който зам.-министърът на здравеопазването коментира бе липсата на персонал в болницата в Разград. От 5-ти август там няма неонатолог, а родилките се пренасочват към други лечебни заведения. “Голяма част от новозавършващите колеги предпочитат да се реализират извън територията на страната. Малка част от тези, които остават тук, се концентрират в големите центрове. Много малко избират да продължат кариерата си в по-малките населени места.”, обясни д-р Томов. Той призна, че в МЗ са запознати с проблема и допълни, че ще търсят решение как по-малките болници да станат по-привлекателни. Д-р Томов увери, че ще бъдат проведени разговори с директорите на болници, тъй като те са пряко отговорни за заплащането на служителите си. “Всяко едно лечебно заведение е регистрирано като търговско дружество”, поясни Томов.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/706148-d-r-tomov-el-napravleniata-za-barzi-covid-testove-shte-sa-fakt-do-kraa-na-avgust

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares