Правителството на Кирил Петков ясно показа, че газ има и когато се работи сериозно, той може да бъде осигурен за много кратки срокове. Опцията да реши как да обезпечи газовата сигурност на страната оставихме на служебното правителство. Това заяви в интервю за "Тази събота" по bTV Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

,,С наличието на газа, който осигурихме от Азербайджан, това е 1/3 от газа, другата 1/3 идва от втечнения газ, и имаме около 17-20% в хранилището в Чирен. Така 80% от газа е осигурен. Това е наследството на кабинета "Петков", допълни той.

На въпрос кога можем отново да водим преговори с "Газпром", Гюров разясни, че това може да се случи тогава, когато руската компания започне да предлага конкурентни цени като последния на опашката, а не като единствения доставчик.

Това е наследството, което получихме от ГЕРБ в последните 12 години – никаква диверсификация и възможността "Газпром" да ни извива ръцете, както го прави с останалите европейски държави, коментира той.

Относно отказа на ПП за съвместно явяване на изборите с "Демократична България", Гюров отбеляза, че са били обсъдени "всички възможни варианти със съответните ползи и рискове".

Това беше решението и силно вярваме, че това е правилното решение. Влизаме в тези избори с ясната заявка за две неща – българските граждани вече три пъти заявиха, че не искат ГЕРБ и затова те ще продължат да бъдат в изолация. Другата ни заявка е да бъдем първи на тези избори, каза Гюров.

В заключение посочи, че правителството е паднало заради "Троянския кон в коалицията и брокерите на статуквото".

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/705965-andrei-gurov-balgarite-veche-3-pati-zaavavat-che-ne-iskat-gerb-na-vlast

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares