Към момента на територията на Република България не се ремонтира украинска военна техника. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той напомни, че имаме рамково споразумение с Украйна, което на практика представлява споразумение за намерение за ремонт.

Министерство на отбраната търси всякакви варианти за осигуряване на летателната способност на Военновъздушните сили на фона на забавената доставка на F16 и изтичащия летателен капацитет на наличните МиГ29, заяви още Димитър Стоянов.

Обмислят се варианти за удължаване на летателните способности на МиГ-овете, заради което предстои среща с министъра на отбраната на Полша. Водят се разговори и с израелски фирми и с други страни, които имат опит с МиГ29.

Проучват се и варианти за използване на временна платформа, която да замести МиГ29. Платформата може да е на F16, "Мираж 2000" или "Грипен" като се проучват абсолютно всички възможности, които съюзниците ни могат да осигурят, допълни Стоянов.

Служебният министър на отбраната коментира и издадената от него заповед, с която се забранява употребата на алкохол и наркотични в Българската армия.

"Българската армия не употребява алкохол и наркотици, но пороците на българското общество, Българската армия е част от българското общество, естествено, че те се транспонират и сред българските военнослужещи. Нямаме завишение на тези инциденти. Заповедта е с цел превенция, защото Българската е стожер на морала и трябва да остане такава.", каза той.

По казуса с пожара край Казанлък, който възникна след взривяване на боеприпаси на полигона "Тюлбето", Димитър Стоянов коментира, че е назначена проверка, но той лично не е привърженик на наказанията. Уточни, че е ставало въпрос за боеприпаси, които не е имало къде да бъдат складирани и съхранявани, така че е било абсолютно наложително да бъдат взривени.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/706000-ministarat-na-otbranata-kam-momenta-ukrainska-voenna-tehnika-ne-se-remontira-u-nas

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares