Обсъдихме доста важни теми за двете страни. Имаме конкретни резултати по тях. България като страна-член работи за интеграцията на Западните Балкани. Това заяви на пресконференция вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, предаде БГНЕС. Той посочи, че заедно с министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович са обсадили въпроси, свързани с енергетиката и гарантиране на енергийните ресурси и съобщи, че на първо място на Сърбия ѝ трябват достатъчно количества въглища.

От 1 юли държавната „Мини Марица-изток“ ЕАД започна да изнася въглища за Сърбия. Решението беше историческо в 70-годишната история на мината, която досега винаги е захранвала ТЕЦ-овете в Маришкия басейн.

Според договора със сръбската страна износът ще продължи до края на отоплителния сезон – 30 април 2023 г., но има клауза за удължаване. Предвижда се да бъдат продадени 1 750 000 тона лигнитни въглища на цена, по-висока от тази, на която купуват централите в комплекса „Марица-изток“.

Днес вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев се срещна с министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович. На брифинг след нея Алексиев съобщи, че за тези близо два месеца през границата са преминали 62 влака с над 62 000 тона въглища.

Минисър Алексиев допълни, че Сърбия ще достави техника още следващата седмица на страната ни за подпомагане на водния транспорт, тъй като самата р. Дунав е приоритетен коридор на Европа в момента предвид войната в Украйна. Ще бъде създадена и обща работна група между България и Сърбия за съвместно изграждане на интермодален терминал на границата, като съоръжението допълнително ще увеличи трафика по железопътно направление. Сръбският министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Томислав Момирович изрази благодарността си към правителството на България и на всички институции за спасяването и транспортирането на пострадалите със сръбския автобус деца. След това той раздели на спешни и на стратегически темите, които са обсъдили с българския транспортен министър. "Енергийната криза е повод да покажем нашето единство и взаимодействие. Страните в Европа се справят по този проблем поединично, а ние сме тук да си помогнем взаимно", каза той. "Предложихме техника, която следващата седмица ще дойде и ще подпомогне реката. Нашата обща магистралата, ако мога така да кажа, е от стратегическо значение и за двете страни", подчерта Момирович. „Ако България в момента има криза предимно с газа, в Сърбия тази криза е с ел. енергията, т.е. на Сърбия ѝ трябват достатъчно количество въглища, за да може нейните централи да произведат и осигурят необходимата ел. енергия“, обясни министър Алексиев. България ще осигури достатъчно количества на западната си съседка, като тяхната транспортна осигуреност ще става по две главни направления – чрез железопътен транспорт, както и през р. Дунав. Той подчерта, че положението към момента с р. Дунав е доста тежко и че корабоплаването е много сериозно нарушено. По думите на служебния министър Сърбия е поела ангажимента да осигури необходимата драгажна техника, която да подпомогне екипите при драгиране на р. Дунав и осигуряване на едно нормално корабоплаване. „Уточнихме как да стане и тяхната драгажна техника ще бъде тук налична още следващата седмица“. Определени са и приоритетни мерки по отношение на граничните преходи – както железопътен, така и автомобилен. „Ще бъде създадена обща работна група, която да работи по този въпрос, защото престоят както на жп транспорта, така и на автомобилния е твърде голям, което поражда много високи разходи за транспорт, които ние не можем да си позволим в тази тежка криза и в тази каскада от кризи и инфлация“, съобщи Христо Алексиев. „Другото, което договорихме е съвместно изграждане на интермодален терминал в района на Димитровград. Започваме да работим заедно двете страни по изграждането на едно такова съоръжение, което допълнително смятаме, че ще разтовари автомобилния трафик“, допълни той и даде като пример интермодалния терминал в Пловдив, който според него работи много добре и следва този модел да бъде приложен в Димитровград, Сърбия.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/705760-balgaria-e-iznesla-62-000-tona-vaglishta-za-sarbia

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares