През този отоплителен сезон централното парно ще е почти два пъти по-скъпо от климатика. Това показва анализ на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), изготвен през септември и обхващащ 12 топлинни източника.

Цените леко са се завишили от септември досега заради поскъпването на електроенергията, но като цяло анализът ориентира битовите потребители кои са най-скъпите и евтините варианти на отопление.

Това заяви за Economic.bg главният експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) Людмил Костадинов.

За малки сгради и еднофамилни къщи най-икономичен източник на отопление ще бъде термопомпата въздух-вода. 1 кВт/ч произведена с нея топлина струва 5.3 ст. За сравнение същото количество енергия, добита от климатик "клас А", струва 7 ст. Отоплението с термопомпа не е подходящо за големи жилищни комплекси“, обясни Костадинов.

Според енергийния експерт, ако се топлим с вносни черни въглища, ще ни струва по 7.7 ст. на кВт/ч. Ако горим дърва, ще харчим малко повече – по 7.8 ст. на кВт/ч. В цената се включва и транспортът на твърдото гориво. Природният газ също е поскъпнал. За септември 1 кВт/ч струва 12 ст., а при нова инсталация – 12.8 ст.

Сериозното увеличение на цената на газа всеки месец го прави неизгоден. Парното, при което се очаква поскъпване с 15-20% от 1 януари, също ще вдигне сметките на битовите потребители“, категоричен е Костадинов.

Според анализа 1 кВт/ч топлинна енергия от „Топлофикация София“ струва 13.1 ст. В тази цена не са включени разходите за общите части. С тях цената на полезната топлинна енергия скача с още 20-25% и ще достигне 15.72 – 16.38 ст. на кВт/ч. Парното, с включени общи части, е по-евтино от котлето и печката на пропан-бутан, чиято полезна топлина струва 18.7 ст./ кВт/ч. Ако отоплителният уред е нов и цената му е включена като разход, става 19.4 ст.

Топлината от уреди, които използват електроенергия само по дневната тарифа, излиза по-скъпо. Отоплението с така наречените “духалки“ струва 21.1 ст. за 1 кВт/ч, а с нова печка – 21.6 ст. Газьолът е 22.6 ст./кВт/ч. при старо котле и 23.4 ст. за нови уреди", сподели експертът.

И този сезон климатиците са най-предпочитаните уреди за отопление. През септември във веригите за бяла техника отчитат бум на търсенето. За монтаж на уредите се чака с месеци, показа проверка на Economic.bg. При покупката на климaтик трябвa дa се има прeдвид гoлeминaтa нa пoмeщeниeтo, типa климaтичнa cиcтeмa, дaли e eнeргocпecтявaщa и нивoтo нa шумa.

Най-икономичните климатици на пазара са хиперинверторните. Те имат най-високи коефициенти на трансформация при отопление и охлаждане. Първоначалната инвестиция е по-висока, но се компенсира с времето. Ако стаята не е добре изолирана, на климатика ще му е необходима повече енергия, за да я стопли. Мощността му трябва да бъде равна или малко по-голяма от получената стойност за компенсиране на топлинните загуби. Експертите препоръчват за зимата да има аванс при избора на мощността, за да може уредът да работи леко и безпроблемно, без да се претоварва компресора в най-студените дни.

Конвенционалните климатици работят на пълна мощност до достигането на желаната температура. Това ги прави неикономични и натоварват най-много сметките за ток. Конвенционалните сплит-системи не са подходящи за отопление. Най-бюджетни са инверторните климатици, при които мощността се регулира автоматично. Консумацията на електроенергия може да намалее до 72% сравнено с обикновения климатик. В зависимост от марката цените варират от 1200 лв. до 2500 лв.

За да не плащат потребителите високи сметки, специалистите препоръчват да не се изключват климатиците. „Много хора смятат, че спирайки климатика през зимата, ще спестят от сметките за ток. Това обаче не е така що се отнася до начина на работа на инверторните компресори. Те са така интелигентно създадени, че при достигане на зададената температура, работят на ниски обороти, като консумират много малко ток. Така не се получават резки температурни разлики и необходимост от наваксване на температурата и работа на пълна мощност за продължително време, което води до увеличаване на сметката за ток“, обясниха от магазин за бяла техника.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/705778-otoplenieto-s-klimatik-e-dva-pati-po-evtino-ot-parnoto

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares