След парламентарния вот през октомври местните избори догодина ще са предизвикателство. Какво точно - коментираха в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS преподавателят по политически комуникации проф. Росен Стоянов и политологът Любомир Стефанов.

Проф. Стоянов: "Предсрочни избори за тази година ще има само едни. Но то е защото няма време.

Напролет е абсолютно възможно, но и с препратка към последващите местни избори, които са много важни за следващата година. Защото ако някой иска да чегърта, ако иска да променя, защото името на партията му е такова, ще трябва да влезе на ниво местна власт. А местната власт в момента се управлява и притежава в огромната си част от ГЕРБ. Така че сблъсъкът там ще бъде особено интересен за нас за коментари, но най-вече с перспективата за смесване на изборите. И стратегиите ще бъдат много интересни - за коалиране, прекоалиране и директни сблъсъци". От своя страна Любомир Стефанов посочи: "Избирателната активност за мен е показателна - дали партиите са си научили урока и гражданите разбират това, което партиите им казват. Ако продължим да говорим за паралелни реалности, местните избори може да се превърнат в катастрофа. Надявам се да не стигаме дотам, надявам се политиците да слязат и стъпят на двата си крака тук и сега, а не в светлото бъдеще да живеят, защото знаем докъде води".

Двамата анализираха и конкретни казуси от политическата ситуация в момента. Според проф. Стоянов ръката на ДБ, подадена към ПП за общо явяване на вота, е останала "увиснала". А обяснението на ПП, че се бави с решение за това, за да прецени резултатите от социологията, Любомир Стефанов подчерта: "Хората, които се вторачват в рейтинги, обикновено пропускат реалността".

И още: "Не можеш да изискваш от потенциален опонент свалянето на техния ръководител или лидер като условие за евентуално провеждане на преговори или коалиране. Това е нонсенс само по себе си и предполага абсолютно счупване на възможността да направиш нещо в краткосрочен и средносрочен план", каза проф. Росен Стоянов.

Предупреждението на Стефанов пък е свързано с това, че формулата в България ще бъде коалиционна. "И то не за утре, не за догодина, за десетилетия напред може би. Което означава политиците трябва да са с по-малко его, повече смирение и чисто човешки да се уважаваме, когато си говорим. За да се чуваме най-малкото”.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/705507-prof-rosen-stoanov-rakata-na-db-podadena-kam-pp-za-obshto-avavane-na-vota-ostana-uvisnala

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares