„Булгаргаз“ в свое писмо казва, че ще спре газоснабдяването на „Топлофикация-София“ от 1 септември и честно казано енергийния регулатор е съгласен с това. По-добре да се спре топлата вода през летния сезон и с тези количества, които така или иначе не се плащат, да се нагнетят в „Чирен“, за да стартираме отоплителния сезон с достатъчно газ“

Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров. Причината да се спре подаването на синьо гориво за столичната топлофикация е дълг от 300 млн. лв. към „Булгаргаз“, които отказва да изплати.

По думите на Тодоров проблемът е в управлението на „Топлофикация-София“ и че решенията се взимат от политиците в Столичния общински съвет. Другите топлофикации в страната са частни, напомни шефът на КЕВР. Проблемът може да се реши, ако има политическа воля за това, уточни Тодоров.

КЕВР спира да работи

С решението на Конституционния съд, че избора на председател на КЕВР е противоконституционно означава, че комисията спира работа, коментира Тодоров. Той обясни, че причината за това решение е, че по време на процедурата по неговия избор законът е бил сменен. КС не се произнася за качествата на кандидата.

Станислав Тодоров успокои, че решенията, касаещи цените на потребителите – ток, парно и газ, няма да бъдат отменени. Те са взети с единодушно решение на членовете на КЕВР и моят глас не е бил от решаващо значение, обясни председателят на комисията.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/698074-shefat-na-kevr-upravlenieto-e-problemat-na-toplofikacia-sofia-i-che-resheniata-se-vzimat-ot-sos-

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares