Иновационни решения могат да се раждат там, където се премахват бариерите пред бизнеса. Това коментира министърът на енергетиката Александър Николов пред участниците в национална кръгла маса „Иновациите – възможности пред България“, организирана от президентската институция. В своето изказване министър Николов посочи, че Европа изостава след САЩ и Китай в това отношение и припомни нереализирания потенциал както на стария континент, така и в България.

По думите на енергийния министър, иновациите вече не са просто възможност, а задължение, чието неизпълнение обрича икономиките на зависимост. Ако не се фокусираме върху това, след години ще изоставаме с темпове, които ще ни направят още по-зависими, подчерта министър Николов.

България има огромни възможности за внедряване на иновативни решения в енергетиката – сериозна слънчева радиация, голям воден потенциал, които създават добри предпоставки за производството на зелен водород например. Стремежът и реализацията на „зелени“ решения обаче не трябва да се случват за сметка на базисните ресурси на всяка държава, отбеляза енергийният министър и даде пример: Въглеродните емисии нямат паспорт. Това, което се сочи като проблем за България, всъщност е решение за региона. Благодарение на базовите си мощности, страната ни изнася електроенергия и съдейства за енергийната стабилност в региона, заключи министър Николов.

 

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/697173-ministar-nikolov-inovaciite-se-rajdat-kogato-se-premahvat-barierite

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares