„Изборът на Радев не е изненада, а логичен и почтен ход”. Това заяви по БНР Кирил Добрев, политолог и бивш зам.-председател на БСП. По думите му „Продължаваме промяната” не са успели да изпълнят мандата, ИТН имат проблеми със себе си и не може да се разчита да оправят националните проблеми, а Демократична България са с най-малко депутати.

„Логичният избор беше БСП. Трябва да е ясно, че конфликт с Радев имат Нинова и нейните органи. Редовите социалисти нямат проблем с държавния глава”, каза още Добрев. Той очерта и какво следва за БСП като мандатоносител, а именно да проведе преговори с най-тежкия си идеен опонент в лицето на Демократична България. „Трудно е да се каже всъщност дали са опоненти, защото 6 месеца заедно изнасяха оръжие за Украйна, заедно изгониха руските дипломати и заедно спряха разговорите с Газпром”, добави той. Според него има и друг проблем пред БСП, който идва от казаното от Кирил Петков, че ИТН е мафия. „Сега на практика на Корнелия Нинова и ръководството на партията им се налага да водят разговор с мафията”, каза още той. Според него третият проблем е условието на БСП Кирил Петков да не е повече премиер, въпреки че той е единият от основателите на ПП. „Всичко това прави задачата за нов кабинет нерешима. Направиха я нерешима точно тези партии, които досега управляваха, защото в стремежа си да се харесат на избирателите си, последните седмици поставиха такива условия помежду си, че да не могат да ги изпълнят”, каза още политологът. Все пак той допуска 0,01 % възможност да се направи правителство, защото по думите му страхът от служебно правителство е голям. „При служебен кабинет ще стане ясно кой и как е изнасял оръжие за Украйна, ще стане ясно кой е прекратил договора с Газпром, ще стане ясно какво е финансовото състояние на държавата”, допълни той. В тази връзка той подчерта, че всяко неудачно решение на сегашното правителството се приписва или на Русия, или на българската мафия, забравяйки, че и най-слабата държава е по-силна и от най-силната мафия.

Кирил Добрев прогнозира, че скоро ще има предсрочни избори. "Моето виждане е, че голяма част от избирателите на БСП ще отидат във Възраждане и в партията на Стефан Янев. Голямата битка ще е между ГЕРБ и Продължаваме промяната”, заяви той. На въпрос, възможна ли е коалиция между ГЕРБ и ПП, той бе категоричен, че в името на властта всичко е възможно, но след избори. „Служебното правителство ще подейства отрезвяващо за партиите, а изборите ще покажат дали ГЕРБ са се изчистили, дали ПП са минали пубертета си в политиката и дали БСП ще може да санира щетите от участието си в дясно управление”, обобщи Добрев.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/697183-kiril-dobrev-izborite-shte-pokajat-dali-gerb-sa-se-izchistili-i-dali-pp-sa-minali-puberteta-si-v-politikata-

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares