Акумулиране на гражданската енергия на различни граждански организации и лица от цялата страна и сливането ѝ в голямо Гражданско движение.

Това е целта пред нова структура, която в момента е в процес на учредяване и обединява в себе си Сдружение на кметовете на малки населени места, които са около 4000 души, неправителствени организации, Съюза на картофопроизводителите, Съюза на пенсионерите, Областен консултативен съвет по животновъдство, както и много личности от обществения и политически живот в страната.

Основната цел на новото бъдещо сдружение е да спомогне за изграждане на нов модел на административно управление, гражданско участие във вземането на важните политически решения, адекватна данъчна политика, осигуряване на енергийната и национална сигурност на страната и др., като основната идея е за развитието на малките общини в България.

Според инициаторите на новото движение, гражданите носят основна отговорност за качествения контрол при взимането на важните управленчески решения.

"Изключително важно и изключително навременно и крайно необходимо, защото тези малки населени места, които имат кметове и кметски наместници, сякаш са забравени от управляващите и изпълнителаната власт. В това сдружение участват и браншови огранизации, хора в различни сфери на стопанството и общественици. Това обединение има за цел не само да подпомогне малките населени места, а и участието на гражданите в управлението да не бъде формално", заяи пред "Евроком" магистратът Румяна Ченалова по отношение на визията на новото гражданско движение.

"Ние си излъчваме представители, а те ще поддържат постояна връзка с представители на държавата", това заяви от своя страна кметът на Калофер и председател на кметовете на кметства в България Румен Стоянов за механизма, по който новото гражданско движение ще комуникира с държавата.

Той все пак отчете, че през последните шест месеца този процес не е бил на лице и е нямало реална комуникация между правителството и общините.

По думите му от тяхна страна са изпратени поне десет писма с молба за среща към управляващите.

Водещ на събитието беше журналистът и издател на сайта liberta.bg - Стоян Тончев.

На вчерашната конференция присъстваха още хора като проф. Боян Чуков, Максим Генчев, Янко Топалов, Иван Михайлов, Ана Заркова.

Сред гостите беше и съветникът при премиера в оставка Кирил Петков - Явор Дянков. Той се представи пред учредителите и присъстващите в зала 10 на НДК и пред публиката заяви, че е упълномощен от него да присъства на събитието и да се извини от негово име за провала на управлението на кабинета "Петков".

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/697196-novo-grajdansko-dvijenie-tarsi-promana-i-razvitie-na-malkite-obshtini

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares