"Машините устойчиво намалиха броя на гласуващите. Няма никакво съмнение, че това се дължи на машините."

Това мнение изрази пред БНР математикът проф. Михаил Константинов от Института по математика и механика към БАН. Константинов е бивш член на ЦИК и бивш председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

Когато се гласува с машини и хартия, в секциите, където има и машина, и хартия, по-малко от 30% от гласуващите избират машината, посочи като аргумент той.

"Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас."

Никъде в Европа, с изключение на Брюксел, няма машинно гласуване, напомни Михаил Константинов.

Математикът определи като мит тезата за високия брой недействителни гласове при хартиен вот, като даде пример с изборите през 2017 г., когато без машини делът е бил малко над 3%, "абсолютно в европейската норма". За сравнение в Германия са 2%, допълни той.

По секциите виждаме хората, които вече са решили да гласуват с машина и те се справят. Не виждаме онези, които се опасяват и не отиват да гласуват, изтъкна проф. Константинов.

Математикът попита защо няма проучване по какви причини намалява избирателната активност.

"Хората се опасяват да не се изложат. Гласуването е процес, при който има известен стрес."

По думите му при направена грешка в гласуването с машина вотът е фалшив, макар формално да е валиден.

Електоратът на БСП сравнително тежко беше поразен от машинния вот. Те има защо да искат да си върнат гласовете и не става въпрос за тяснопартиен интерес. Това са български избиратели, подчерта математикът.

Купуването на гласове не зависи от това дали гласувате с хартия или с машина, категоричен е Михаил Константинов.

Той изказа мнение, че дори редовните гласоподаватели "купуваме фалшива стока", когато се оказва, че тези, за които гласуваме, не оправдават очакванията ни и не изпълняват обещаното.

"Ние, които гласуваме за разни партии, а после ни лъжат - това не е ли купуване на нашия глас, само че с последваща измама? Ние купуваме фалшива стока. Купуването на гласове е много грозно явление, но купуването на депутати не е ли още по-грозно явление? Зад един депутат стоят 10 000 гласа на избиратели."

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/695416-prof-mihail-konstantinov-i-mashinniat-vot-ne-moje-da-spre-kupenia-vot

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares