Страх цари сред служителите на БАБХ на "Капитан Андреево". Персоналът е потиснат. В първия ден от извънредния одит, който направи мисия на ЕК, трима служители - ветеринар и фитосанитари, не са се явили на работа. Това съобщи директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов пред БНТ.

Агенцията по безопасност на храните сезира прокуратурата и ГДБОП заради установените драстични нарушения при контрола на граничния пункт "Капитан Андреево", извършван в последните 10 години от частна фирма.

"Малко забавихме представянето на данните, за да съберем необходимите доказателства - всичко, което имаме като протоколи, получено до 20 май. В дадения случай ние говорим за компрометирани пратки за проби от нашата референтна лаборатория. Всичко е доказано - тези цифри, които ние дадохме, почиват на ясни документи, които могат да бъдат представени".

Днес ще продължи представянето на документи пред прокуратурата, ГДБОП и други компетентни органи, заяви Даскалов. Три са групите стоки, влизащи през "Капитан Андреево". Миналата година, при преминали около 110 000 камиона с храни през границата, 36 000 са заминали в трети страни. Останалите са за България и ЕС. Христо Даскалов потвърди думите на Ивайло Мирчев от "Демократична България", че службите са имали достатъчно информация за нередностите на "Капитан Андреево", допълват от novini.bg..

Трима са служителите, които в навечерието на проверките са излезли в болничен, без да има видими причини за това, каза Даскалов. Проверяват се болничните на общо 10 души.

"Особено в последните няколко месеца, особено служители, които са позиционирани по-високо в йерархията. В един момент като започнем да надничаме в тяхната работа - какво са правили, какви договори са били сключвани с тяхна помощ - имам доста служители, и в централно управление, които неочаквано се разболяха и вече боледуват доста време. Чакат ни да не се в изпълнителната власт, да се върнат правилните хора и схемата отново да заработи.

Частната фирма е напуснала помещенията на граничния пункт един ден преди проверките. Те са го превърнали в офис, когато влязохме вътре да гледаме тези помещения, чувството беше много неприятно. Лабораторната дейност е прекратена на 20 май.

Пробите се събират на три пъти по осем часа, като вече няма прозорец от време, в който да не се взимат.

"Покриваме 24 часа. Предната схема по никакъв начин не нарушаваше това правилно да се събират пробите. На ден се взимат по 20 проби, с два апарата. Не сме си позволявали с два апарата да предадем 40-45 протокола, което означава, че половината са изсмукани отнякъде."

 

 

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/695077-shefat-na-babh-s-novi-razkritia

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares