Бившият служебен правосъден министър и настоящ конституционен съдия проф. Янаки Стоилов намекна за общо управление между ПП (Продължаваме промяната) и ГЕРБ. "Продължаваме промяната" и ГЕРБ не се различават като позиции по основни въпроси. Това каза Стоилов пред БНТ. Проф. Стоилов добави, че след едни избори, когато и да са те, не е изключено под някакво евроатлантическо було тези, които ожесточено се сблъскват сега, да бъдат управляващите на страната.

Ако им продиктуват, могат да управляват заедно, посочи проф. Стоилов, визирайки ПП и ГЕРБ.

Стоилов отбеляза, че третият мандат за съставяне на правителство ще е отлагателен, за да може да се приемат необходимите закони за Плана за възстановяване и устойчивост. Тактически може да се маневрира с третия мандат и да се прояви целесъобразност с оглед възможностите за съставяне на кабинет. Изборите едва ли ще предизвикат голяма активност сред гражданите и да навлезем в кризи и неустойчиво управление, предупреди проф. Стоилов.

По думите му причината за развръзката на правителството е недооценката на времето. Времето похабява голяма част от добрите намерения, коментира бившият служебен правосъден министър, цитиран от actualno.com.

Държавата трябва да създава собствен капацитет, с който да работи и да постига целите си. До ден-днешен такава промяна няма и системно проблемите остават, отбеляза проф. Стоилов. Проф. Стоилов открои, че се намираме в три големи кризи и никой не говори за тях, освен обичайните – едната е на българската нация, криза на държавността и в период на глобална криза. Защо не търсим доброто в отношенията с другите страни, а се превръщаме в инструмент на чуждите интереси, запита бившият служебен правосъден министър.

Във връзка с процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, Янаки Стоилов обясни, че разположението на силите във ВСС е предразполагало резултата с процедурата по предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

В процедурата по предсрочното освобождаване на главния прокурор няма нарушение на разделение на властите. В тази позиция няма намеса на изпълнителната и законодателната власт, като това е сигнал, който ще играе за настоящия и бъдещия главен прокурор, че има един механизъм, за който може да бъде отговорен и да бъде подлаган на съмнения мандатът, който изпълнява, каза още проф. Стоилов.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/695083-anaki-stoilov-namekna-che-pp-i-gerb-moje-da-se-podkrepat

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares