Депутати от управляващата коалиция предлагат държавата да официализира търговията с кръв с промени в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането. С тях всеки кръводарител ще получава по половин надница за донорство.

"Никой няма да официализира търговията с кръв. Това противоречи не само на закона, а и на принципите, че ние даряваме тази безценна течност.

Това, което се опитва да направи държавата, е да повиши стимулите, така че да даде възможност на донорите да са по-активни в донорските ситуации, ако здравословното ни състояние го позволява. Недопустимо е да се говори за легализация на продажба на кръв. Това би било пагубно за тази държава", заяви адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ ключовото за тази "форма на търговия" е фактът, че това е безценен продукт, който не достига.

"Имаме ли нужда от кръв, държавата трябва да я осигури. Центровете по трансфузионна хематология не са добре финансирани и работата в тях определено куца", допълни д-р Петрова.

"Към момента има много малка субсидия, която се отпуска на кръводарителите под формата на хранителни продукти и възможността да отсъстват от работа. Хората, които кръводаряват, трябва да ползват поне два дни отпуск за сметка на държавата", посочи тя.

"Това ще повиши броя на кръводарителите, но в никакъв случай няма да спре търговията с кръв", каза кръводарителят от Русе Иво Минчев.

Адвокатът по медицинско право д-р Калина Михайлова изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че въвеждането на плащане за кръводаряването няма да преодолее лошите практики, които наблюдаваме в момента.

По думите ѝ няма достатъчно информационни кампании за кръводаряване. "Липсата на кампании и добра информация не могат да бъдат компенсирани с тонизираща храна", заяви още д-р Петрова.

"Подобно въвеждане на възмездяването, дори на доброволен акт като кръводаряването, биха довели до възможност да се стимулират по-големи проблеми. Подобно решение не решава проблемите в системата", заключи д-р Михайлова.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/683508-uristi-legalizaciata-na-prodajbata-na-krav-bi-bila-pagubna

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares