Ясни са кандидатите за членове на съдийската колегия в следващия състав на Висшия съдебен съвет от съдийската квота. Те са 15 – по-малко от предходната кампания за номинации за настоящия състав на ВСС. "Основната причина е, че в последните години съставите на висшите съдебни съвети до такава степен изложиха гилдията, че хората не искат да стават част от това", заяви пред БНР съдия Нели Куцкова от Софийския апелативен съд, член на Съюза на съдиите.

"Безпрецедентно е, че тази година има малко кандидати. Няма кандидати от върховните съдилища, дори от апелативните съдилища", отбеляза Куцкова в предаването "Преди всички".

"Кандидатите са млади колеги от ниво окръжен съд, има и от районен съд, което досега не се е случвало. Явно млади колеги са решили да поемат този риск. Не бихме могли да ги заподозрем в личен интерес, тъй като Народното събрание отмени кариерните бонуси."

"Аз не гледам на следващия ВСС като на екзекутор на Иван Гешев", подчерта Нели Куцкова, според която системата има много други наболели проблеми, сред които са например "затлачените конкурси".

"Цялостната дейност на съдебната система е замръзнала от тези конкурси, които от години са спрели на едно място."

Тя смята, че парламентът трябва да започне да обмисля своята част от кандидатурите за новия ВСС още от днес, "защото виждате колко е сложно в четириколесната коалиция".

Относно евентуалните промени за това как да действа кадровият орган на съдебната система Куцкова посочи, че има и плюсове в непостоянно работещ ВСС.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/672037-neli-kuckova-ne-gledam-na-sledvashtia-vss-kato-na-ekzekutor-na-ivan-geshev

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares