Най-голямата партия в управляващата коалиция – „Продължаваме промяната“, предложи да не се облага с ДДС хлябът и да се намали данъкът за плодовете и зеленчуците родно производство. Това предложение финансовият министър Асен Василев (ПП) коментира така:

„По принцип съм против диференцирането на ДДС ставките по две причини.

Едната е, че едни стоки спрямо други стоки, винаги влизаме в разговор, който е защо тези, а не другите. И втората е, че видяхме с ресторантьорите, че в крайна сметка това не стига до крайния потребител”.

По думите на Марияна Кукушева, председател на УС на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, предложението за нулева ставка върху хляба е „изключително добра новина“.

Според нея финансовият министър е против диференцираните ставки на ДДС, но не е срещу отпадането на данъка, каквото се предлага за хляба.

„Ние очакваме да се покачи потреблението на хляб, защото цените трябва да паднат с 20% към крайния потребител. Всъщност това е много силна социална мярка“, смята Кукушева.

Тя напомни, че цените на хляба зависят и от цените на суровините, а цената на пшеницата на борсата продължава да се покачва.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/672111-hleboproizvoditelite-padaneto-na-dds-varhu-hlaba-shte-bade-izkluchitelno-dobra-novina

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares