"Една прослойка от хора обърнаха реформата в бизнес. За това не се вижда нейния край." Това заяви в ефира на БНТ бившия правосъден министър Антон Станков, цитиран от news.bg. По думите му съдебната реформа не трябва да бъде правена въпреки, а трябва да има съгласие. Нужно е да се прецени как ще се отразят в дългосрочен план промените, добави той.

Закриването на спецправосъдието е факт. Остава впечатлението, че се фаворизира европейската прокуратура. Народните представители я гледат с повече доверие. Не е изяснено обаче какви са правата на европрокурорите в националните дела, каза Антон Станков.

Бившият министър изрази притеснение, че може да се очаква атака и към Софийския районен съд. По думите му някои хора биха го описали като реформа. Станков изтъкна, че вниманието се фокусира върху фигурата на главния прокурор Иван Гешев, а не върху прокуратурата като институция. Това издава конкретните политико-тактически цели, които не са дългосрочни, заяви той.

Бившият министър коментира и темата за войната между МВР и Прокуратура. Тази битка е обречена, прокуратурата има предимство. Нужно е постигането на съгласие, допълни Станков.

По думите му какъв ще е ефекта от закриването на спецправосъдеието ще бъде ясно след 3-4 месеца, сега е рано. "Личното ми мнение е, че спецправосъдието не трябваше да бъде закривано", каза още Станков.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/671417-anton-stankov-sadebnata-reforma-se-obarna-na-biznes

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares