Около 520 000 от българите работят на минимална работна заплата и 800 000 получават минималната заплата, тоест 1/3 от българите са около линията на бедност. Това показват данните на директора на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов, които той оповести в „Тази сутрин“.

„Инфлацията е рекордно висока. За справка само октомври 2008 г. - това е последният път, когато инфлацията в България е била по-висока от днес. Това са над 5000 дни или 163 месеца. Аз съм бил 10 клас в гимназията, така че със сигурност това, което трябва да кажем, че сме свидетели на нещо извънредно, не е поредната статистика, тъй като инфлацията е над 10%. Само че това е средната инфлация- хлябът вече 18% е поскъпнал за една година, млякото - 13%, а зеленчуците-24%. Всъщност личната инфлация на всеки един българин е доста по-висока от тези 10%“, каза Костов. "Причините за инфлацията са на първо място - пандемията от коронавирус, когато бяха напечатани много необезпечени пари и бяха давани на хора, които не можеха да ходят на работа. Войната също катализира процесите, проблемът не е в търговците. Не стоките поскъпват, а парите поевтиняват", коментира председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

Според него много търговци ще намаляват грамажите на някои пакетирани стоки с цел да оставят цените на същото ниво, но ние ще купуваме по-малко.

Любослав Костов пък смята, че има проблем на макроикономическо ниво, заради разликата във вноса и износа, и според него правителството няма програма за управление.

По думите на синдикалиста в борбата с поскъпването на стоките намаляването на ДДС не е удачно, защото няма да намали крайните цени за потребителите, което е станало видно с намаляването на ставката за данъка за ресторантьорите.

Според Богомил Николов, за да бъде "отнета част от инфлацията по веригата" може да се намали акцизът върху горивата.

Костов пък отбеляза, че е крайно време вече да се въведе необлагаемият минимум, за който управляващите са говорили, защото той ще остави повече средства в работещите.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/671430-ot-knsb-otchitat-edna-treta-ot-balgarite-sa-okolo-praga-na-bednost

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares