Психологът Росен Йорданов, журналистът Йово Николов, политологът Андрей Райчев и адвокатът Михаил Екимджиев дискутираха в студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ докъде ще стигнат обвиненията между МВР и прокуратурата.

„Прави ми лошо впечатление, че се говори за Прокуратурата като цяло. Там работят 250-300 души. Не може да се заклеймяваме цялата институция.

На практика Прокуратурата не е имала обстоятелства и нови факти, които да я накарат да извърши някакви процесуално следствени действия”, каза Росен Йорданов. По думите институцията има право да повдига обвинения, но разследването се извършва от помощни органи в изпълнителната власт.

„Трябва да е ясно, че няма война между институциите. Има война между Прокуратурата и обществото. Ако помните преди 2 години, когато бяха протестите, имаше две искания – Гешев и Борисов да бъдат премахнати”, обясни журналистът Николов.

„Президентът Радев имаше две служебни правителства. Борисов и заподозрения Гешев не са на власт от 8 месеца. Аз съм „за” реформа в Прокуратурата, но това не е пътят. Няма никакво съмнение, че обществото е крайно недоволно от правосъдната система. Видя се, че никакъв вариант извън конституционна реформа няма”, обясни Райчев.

„Факт е, че реформата се забави. Инициативата беше загубена. Не смятам, че това е едно самоцелно насилие. Не стана ясно какво точно реши вчера Софийският градски съд , отказвайки да одобри искането на прокуратурата относно законността на претърсванията при арестите на Борисов, Арнаудова и Горанов. В нормална ситуация Прокуратурата иска съдът да потвърди законността на нейните действия. В случая се случи обратното. Прокуратурата написа, че самото претърсване е незаконосъобразно. Затова съдът казва, че след като самката институция признава, че действията са незаконни, няма какво да се направи повече и какви права да се защитават”, обясни Екимджиев.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/663946-iovo-nikolov-voinata-e-mejdu-prokuraturata-i-obshtestvoto

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares