Ако Полша или България дадат военна техника на Украйна, то те стават страна от конфликта и въвличат НАТО в него. Това мнение изрази в ефира на "Здравей, България" по "Нова телевизия" проф. Димитър Недялков, преподавател във военна академия „Г. С. Раковски“.

Според него е безсмислено да се прави подобно нещо, защото няма да има ефект, а НАТО ще стане страна в конфликта.

„Трябва да се подхожда много деликатно, защото това е война срещу Европа“, каза той и добави, че трябва да се върви по пътя на мира.

Що се отнася до войната, при една военна операция са възможни няколко варианта. На този етап е възможен и чеченския, тоест това, което вие казвате - изпепеляване в Украйна.

Вижте, във военната практика няма операция, която да се е случила едно към едно, винаги има отклонения. На Балканите 99-а година във войната срещу Югославия имаше операция Съюзна сила, тя беше общо взето първия вариант, но операцията тотално не се случи.

Сега нещата отиват горе-долу към същия формат, но винаги, пак казвам, има резервни варианти, не по-малко от два варианта от основния, които на практика могат да бъдат приложени.

Путин има ресурс за чеченския вариант, сега едно от нещата, които правят досега впечатление е, че въздушната мощ на Русия не е използвана напълно, това което имат като ресурс военновъздушните сили и въздушно-космическите сили на Руската федерация, каза още проф. Димитър Недялков.

Проф. Недялков смята, че България може да играе много важна роля в преговорите, тъй като сме държава, която има отношение и към Украйна, и към Русия. „За мен е странно, че досега не сме предложили място за преговори на двете страни“, заяви той.

Според него дипломацията ни трябва да се активира и да не чака одобрение отвън. „Полша не чака, а решава сама и извлича много ползи от това. Ние не сме подготвени и за бежанците. Те отиват в Полша, а това е образовано население“, изтъкна военният експерт.

„Сега е време разделно за Украйна, тъй като населението не е на еднакво мнение“, каза още той.

България има по-особено отношение към Украйни и Русия, ние сме ги създали тези държави духовно и затова съм изненадан, че досега не сме положили усилия за преговори на високо ниво. Не знам какво общо има Турция, защото там предстои да започнат преговори. Това заяви проф. Димитър Недялков.

"Българската дипломация трябва да се активира, не да чака сигнали отвън. Това, което правят поляците, е самостоятелно решение, което не е съгласувано и те се опитват според мен косвено да извлекат ползи от цялата ситуация.

Между другото те извличат много ползи, те са готови да приемат 5 милиона население, което е ресурс за една държава. Помислете, за нашето преброяване, което направихме. Без война нашият мир е много особен, общо взето два милиона и половина-три милиона българи липсват на територията на страната.

Отделно потокът от Украйна към България е малък, второ, половината украинци, които влизат в България, не я припознават като дестинация, която може да им реши проблемите, допълни проф. Недялков.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/659839-prof-dimitar-nedalkov-putin-se-gotvi-da-izpepeli-ukraina-kakto-napravi-v-chechna

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares