Бившият външен министър Надежда Нейнски не може да си представи как ще изглежда победата за Русия, ако завладее Киев. Русия предупреждава, че всeки, който въведе зона за непрeлитане ще бъде считан, че се включва във войната. Ситуация е изключително напрегната и всеки ден виждаме какво се случва в Украйна, каза тя пред "Денят започва" по БНТ.

По думите ѝ има държави, които са по-зависими от доставката на руски петрол и газ. Идеята е до 2030 г. поетапно, практически да бъдат спрени доставките на енергийни източници, а до края на настоящата година да бъдат драстично намалени доставките от Русия, добави Нейнски.

Според нея Европа, САЩ и техните съюзници са решени да не допускат Русия да използва енергийните си ресурси като оръжие. Парите, които се наливат в Русия, когато се купува петрол и газ от нея, се наливат направо в кървавата война. Русия има две ключови неща – армията и енергетиката, като енергетиката е доминираща, защото с армията има проблеми, отбеляза Нейнски.

Надежда Нейнски определи като безобразно незавършената интерконекторна връзка с Гърция. България трябва да се освободи от примката и независимостта на страна на Русия за енергетиката, настоя Надежда Нейнски.

По думите ѝ страшен прецедент е в 21 век със сила да бъдат завземани суверенни държави. Дори и хората си дават сметка, че това нещо неминуемо ще засегне и тях, каза още Нейнски.

Тя изтъкна, че винаги има шанс за дипломацията и трябва да се мине именно през нея, за да се стигне до примирие.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/659844-nadejda-neinski-v-ukraina-trabva-da-se-dade-shans-na-diplomaciata

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares