Ръководството на сдружението на общините (НСОРБ) се срещна с вицепремиерите Асен Василев и Гроздан Караджов. С Василев договориха компенсации за скъпия ток, а от Караджов поискаха 300 млн. лева за ремонт на пътища.

По думите на председателя на сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов разликата в стойността на сметките, които са получили за електроенергия за октомври, ноември и декември миналата година е 225% по-високата спрямо тази за същия период на 2020 година.

Очаква се компенсацията да бъде получена през февруари, но тя няма да е достатъчна. Затова на срещата е договорено да се потърси механизъм за покриване на разликата.

„Разликата може би от 1 февруари до 1 юли 2022 година, която няма да стигне за всички български общини, е в порядъка на 85 милиона. Успяхме да се договорим, че всеки месец тази разлика, която се получава от 2021-ва към 2022 година, Националното сдружение на общините в Република България ще представя такава справка с фактурите на всяка една община и просто механизмът ще бъде допълнително консултиран как да се получава от общините тази компенсация“, обясни Панов пред БНР. 

Той бе категоричен, че общините не се притесняват от анонсираните проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция и изрази надежда, че с постигнатата договореност с Асен Василев няма да има община, която се налага да пести от улично осветление.

И още – на днешната среща представителите на Националното сдружение на общините са обсъдили с регионалния министър Гроздан Караджов възможността ремонтите на общински пътища да могат да се финансират по новия Фонд за регионално развитие, разработван от министерството.

Кметовете са поставили проблема за лошото състояние на общинската пътна мрежа - от 19 500 километра общински пътища 11 600 километра са в „плачевно състояние“. Общините са поискали 300 милиона лева от Фонда за регионално развитие да бъдат отделени за ремонти на пътища в населените места, а министър Караджов очаква справка за колко километра общински пътища има техническа проектна готовност за започване на ремонтите през тази година.

Кметовете настояват за промени в закона за обществените поръчки, тъй като в момента той не позволява да бъдат индексирани вече сключени договори  http://dnesplus.bg

 

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares