"Знаем какво е количеството, цените и купувачите, но не можем да ги кажем, защото управляващите направиха така, че това да остане в тайна". Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ в „Още от деня“ по БНТ. Комисията по енергетика в парламента проведе днес при закрити врата извънредно заседание по искане на опозицията, като депутатите изслушаха енергийния министър по казуса "Булгаргаз".

"Управляващото мнозинство засекрети заседанието, подписахме декларации, събраха ни телефоните - някаква много мистериозна тайнственост, която аз не разбирам", добави той.

„Без значение какво е точното количество, то е многократно по-високо от това, което обикновено се продава на борсата като излишък. Това поражда съмнение, че има умисъл да се излиза в голям излишък, за да се продадат големите количества на борсата на определени фирми, които са избрани“, допълни той.

Според Добрев с излишествата на пазара може да се направят две неща: „Първото е да се намали заявката към „Газпром“ за събота и неделя, което е практика, с изключение на този уикенд, в който не е направено това. Вторият вариант е, когато има излишък в тръбите, със заявка до „Булгартранс“, който е оператор на тръбите и хранилището, да се поиска газът, който е излишен в тръбите да се даде на другите 6 търговеца, които черпят от хранилището, а те да дадат техния газ. Така се дават 35 000 мегават часа в тръбите, а се вземат 35 000 мегават часа в Чирен“.

По думите на Добрев има две причини това да не се направи - или тотална некомпетентност или корупционен интерес.   http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares