Русия вече застрашава сигурността на България според Стефан Янев

Армията ни не може сама да пази страната, призна военният министър

Българската батальонна бойна група ще бъде подсилена и с американски войници. Тази тема планираше да обсъди министърът на отбраната Стефан Янев с Дерек Шолей - съветник на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Колко американски войници ще се включат в батальонната група, която иска да изгради българското правителство, обаче ще бъде уточнено на военнотехническо ниво в следващите седмици, разясни Янев.

Досега България не бе включена в плановете на САЩ за увеличаване на военното присъствие в Европа, след като правителството обяви, че планира да състави българска батальонна бойна група в състав до 1000 души. САЩ вече изпратиха свои войски в Румъния и прибалтийските държави заради струпването на руски войски до границите на Украйна и в Беларус.

България ще поиска от съюзническите държави в НАТО да ни бъде изпратена и артилерия за бойната група, съобщи още министърът на отбраната. Причината е, че България не разполага с оръдия с натовски калибър, а за батальонните бойни групи на НАТО има определени изисквания.

Батальонната бойна група може да бъде сформирана до средата на годината, разясни още Янев.

Струпването на руски войски до границите на Украйна има значително негативно отражение върху нашата национална сигурност, обяви вчера министърът на отбраната при откриването на годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Допреди месец Янев отхвърляше, че руските действия заплашват България.

Българската армия пък не може напълно да осигури отбраната на страната заради липсата на способности, каза още военният министър.

Да бъдат попълнени незаетите около 5000 бройки в армията, планира за тази година Стефан Янев. Според него това можело да стане с вдигане на заплащането и на социалните придобивки на военните.

Парите, които получават военните за храна, да бъдат увеличени от 120 на 200 лв. на месец, както и да се вдигнат заплатите на преподавателите във военните университети. Тази промяна между двете четения на бюджета за 2022 г. поиска Янев от депутатите в комисията по отбрана и получи уверения, че ще бъде направено.

Идеята е средствата за двете увеличения да се вземат от заложените в централния бюджет 77 млн. лв. за разходи за персонал, за продължаване на кампаниите за попълване на вакантните длъжности и т.н.

“Имам две предложения в бюджета, които изложих и пред правителството. Те трябва да бъдат осъществени във възможно най-кратък срок. Те са по отношение на социалния и мотивационния пакет за военнослужещите. Предвид факта, че в момента няма ясно изразен параметър, през който да се увеличават доходите, предвиждаме изравняване на един показател - т.нар. порционни пари за армията”, обясни Янев. Той припомни, че в момента в бюджета е предвидено да се увеличат парите за ваучери от 80 на до 200 лв. за служителите на различните фирми у нас, но това не обхваща военните. Затова било логично и техните пари да се вдигнат. В момента те получават 120 лв. месечно, а предложението на Янев е да станат 200 лв.

Янев поиска и вдигане на издръжката на висшите военни училища, която от години е в рамките на 36 млн. лв. Разчетът на министерството показвал, че за да стане това и да няма отлив на преподаватели, увеличението в това перо трябва да е с 11 млн. лв., обясни министърът.

Предвидено е средствата за Военната академия да се увеличат с 2 млн. лв., за Националния военен университет - с около 5,32 млн. лв, за военноморското училище с 2,4 млн. лв. и за военновъздушното - с 829 хил. лв.

Така щели да останат и 30 млн. лв. за попълване на вакантните длъжности в армията, разясни министърът пред депутатите.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares