Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов и представителите на Националното сдружение на общините (НСОРБ) обсъдиха възможността ремонтите на общински пътища да могат да се финансират по нов Фонд за регионално развитие, който министерството разработва в момента, съобщиха от МРРБ.

Кметовете поставиха проблема за лошото състояние на общинската пътна мрежа, като посочиха, че от 19 500 км общински пътища 11 600 километра са в "плачевно състояние". Общините поискаха 300 млн. лв. от Фонда за регионално развитие, който екипът на МРРБ разработва, да бъдат отделени за ремонти на пътища в населените места.

Министър Караджов заяви, че е наясно с проблема и поиска от общините точна справка за колко километра общински пътища по населени места кметовете имат техническа проектна готовност за започване на ремонтите през тази година. От сдружението поеха ангажимент да представят подробна справка до две седмици. По предложение на регионалния министър НСОРБ ще излъчи свои представители, които заедно с АПИ да започнат работа по решаването на проблема.

Фондът за регионално развитие, по който общините ще могат да кандидатстват с цялостни проекти за благоустрояване, ще е с бюджет от 1 млрд. лв. "Идеята е кметовете сами да могат да реализират цялостен проект. Не просто да ремонтират път или да изградят пречиствателна станция, а определена зона в града да бъде цялостно благоустроена", обясни министър Караджов. Той даде за пример, че досега всеки отделен елемент се прави без връзка с останалото - например средства се отпускат само за ВиК проект, но след разкопаването не може да се ремонтира разрушения тротоар или път. Предимство при кандидатстването ще имат проекти в слаборазвитите райони - Странджа, Северозападна България и Родопите. До момента не са заделяни сериозни средства, за да се преодолеят дисбалансите в тези райони, коментира вицепремиерът.

Работната група в Министерството на регионалното развитие вече подготвя нормативната база за структурата и принципите, по които ще работи Фондът, както и критериите за кандидатстване и оценка. "В момента, в който сме готови с вариант на проекта, първата организация, с която ще се консултираме, е НСОРБ, а чрез вас и с кметовете, на които разчитаме да дават насоки за доработване, както и активно да участват в изработването на критериите за кандидатстване", каза министър Караджов.

Заместник-председателят на УС на Сдружението и кмет на община Троян Донка Михайлова приветства идеята за създаването на Фонда. По нейните думи това е шанс в България най-после общините да получават средства по честен и прозрачен начин. Представителите на местната власт поставиха пред министър Караджов и неговия екип проблемите за цената на строителните материали и затрудненията да бъдат довършени започнатите проекти по европейски програми, цените на електроенергията и консолидацията на ВиК сектора.

Михайлова съобщи, че заради повишението на цената на строителните материали са застрашени проекти на общините за общо 2,2 млрд. лв. По данни на НСОРБ в момента общините изпълняват 390 проекта по оперативните програми "Региони в растеж" и "Околна среда", по които съфинансирането е 840 млн. лв. За да покрият разходите си, местните администрации имат нужда от общо над 65 млн. лв. дофинансиране на 103 проекта в 71 общини. От тях 43 проекта са по управляваната от МРРБ програма "Региони в растеж" и необходимите средства за довършването им са 36 млн. лв.

Кметовете настояват за промени в закона за обществените поръчки, тъй като в момента той не позволява да бъдат индексирани вече сключени договори.

Министър Караджов съобщи, че вече е запознал с проблема правителството и престои работна група към Министерство на финансите да намери решение на повдигнатите въпроси, като се дискутира дали индексацията на цените да важи и за невъзложените дейности по вече сключени договори, а не само за нови договори. Министърът коментира, че ще настоява възможността за актуализация на цените да е законово определена занапред.

По отношение на повишаването на цената на електроенергията, което затруднява работата на ВиК дружествата, министърът коментира, че за момента е намерено решение през т.нар. дългосрочни договори. Ще се осигури и държавен механизъм да бъдат компенсирани, както вече бе направено за периода декември 2021 г. - януари 2022 г.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares