Бургас няма да изключва уличното осветление и да пести за сметка на безопасността, независимо от по-високите сметки за ток.

Това каза днес пред журналисти кметът Димитър Николов. И припомни, че общинската администрация вече прави оптимизиране - там където може да се намали консумацията на електроенергия, без това да застрашава сигурността на града.

Николов обясни, че няма как да се изключи уличното осветление, защото то е свързано с изграденото през годините видеонаблюдение. Него кметът определи като един от важните сегменти за безопасността в града.

Видеонаблюдението донякъде възпира злоумишлениците в Бургас. Много често показваме пред обществеността кадри от камерите ни, където има вандалски прояви и нарушения на общинските собственост. Няма как да допуснем това, независимо колко ни струва. Да, сметките са много по-високи. Навсякъде е така. Но Бургас за безопасност няма да пести електроенергия“, категоричен бе кметът.

За да се излезе от трудната ситуация, се подготвя програма по няколко направления за намаляване на разходите за ток. Тя ще бъде финализирана до дни и ще има ясни разчети за изграждането на ВЕИ за добив на електроенергия за града на свободни общински терени, които са допустими за изграждането на фотоволтаици и ветрогенератори.

Заради спецификата на Бургас и близостта до защитени зони има по-големи ограничения по отношение на ветрогенерацията, обясни Николов.

Той бил обнадежден от това, че общините ще бъдат компенсирани за двата месеца със сметките за електроенергия.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares