Решението на здравния министър и на правителството за въвеждането на "зеления сертификат" и мерките са изключително добри. Това заяви директорът на Института по оценки и анализи на туризма доц. Румен Драганов в ефира на Bulgaria ON AIR на Bulgaria ON AIR. Той очаква двойно по-силен зимен сезон.

"Той е изключителен полезен за туризма, тъй като е четим. Авиокомпаниите не признават "зелен сертификат" и искат PCR тест. Императивът е, че трябва да спасим България, Европа и света от пандемията. И това, което трябва да направим, е да ограничим максимално разпространението на вируса и да намалим смъртността", каза той.  Ние, хотелиерите, искахме "зеления сертификат" във варианта, който обявиха днес - той ще се получава още след първата доза от ваксината", подчерта още директорът.

"Ние сме в състояние на локдаун, при което е разрешено да работиш, ако си ваксиниран, ако имаш отрицателен PCR, отрицателен антигенен тест или сертификат, че си преболедувал Ковид-19. Всеки, който не отговаря на тези изисквания, да бъде така добър да си остане вкъщи. Искаме бизнесът да работи", посочи Румен Драганов.

Няма обаче статистика каква част от хората в туризма са ваксинирани.

"Имаме удвояване и утрояване на хората, които искат да се имунизират след решението на правителството. Всеки интелигентен човек има "зелен сертификат" и знае как да си го изкара", твърди той.

Това, което предприемаме като временна мярка е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата. Това заяви премиерът Стефан Янев на брифинг в Министерски съвет, на който защити решенията взети от Министерство на здравеопазването и здравния министър Стойчо Кацаров.

По горещата тема от два дни - въвеждането на зеления сертификат - служебният премиер призна обаче грешка - твърде кратките срокове, в които са го въвели, и неподготвянето информативно на обществото за тази мярка.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares