Медицински специалисти ще протестират днес пред Министерството на здравеопазването, каза Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти. Протестът се организира с настояване за гарантирана от държавата стартова заплата от две минимални работни заплати за страната, уточнява Илиева пред БТА.

По думите й преди време е имало среща между представители на синдиката и заместник-министър на здравеопазването, която е останала без резултат. Колективният трудов договор, който е от 2018 год., не се спазва, допълни още Илиева.

Протестиращите ще настояват и за създаване на стандарти, указващи съотношението между медицинска сестра и броя пациенти, като според Илиева е необходимо една медицинска сестра да се грижи за не повече от двама пациенти, настанени в реанимация. В отделенията медицинските сестри да се грижат според специалността на отделението и неговата натовареност, посочи още Илиева.

Да се намали работното време на 7 часа за медицинските сестри, работещи в реанимациите, настояват още от синдиката. http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares