"Огнище от Делта вариант сред неваксинирани общности може да натовари много повече здравната система, отколкото от Алфа варианта на Covid".

Това заяви пред БНР проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН. Тя се позова на изводи от научна публикация, базирана на проследяване на над 43 000 пациенти във Великобритания с Алфа и Делта вариант на коронавируса.

Според същото изследване за инфектираните с Делта варианта хора има два пъти по-голям риск за необходимост от болнично лечение. Според проф. Александрова няма категорично виждане по въпроса дали клиничната картина при Делта е по-тежка от тази при останалите варианти.

Тя е убедена, че мерките сами по себе си няма да свършат работа, ако хората не осъзнаваме колко сериозно е положението. Проф. Александрова изтъкна, че при настоящата Covid вълна има повече заразени деца, но няма данни, че Делта вариантът предизвиква по-тежко заболяване при децата. Той се разпространява много по-бързо и затова броят на заразените е по-голям.

"При много повече инфектирани деца и необходимостта от болнично лечение също се увеличава", обясни тя.

Вирусологът изтъкна, че ще е неприятно, ако в световен мащаб се стигне до вариант, който успява да избегне имунитета от всички варианти. Тогава ще говорим за нов щам на Covid-19, обясни тя.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares