Министерството на финансите ревизира есенната си прогноза за развитие на икономиката. Според новите изчисления реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) ще достигне до 4%, а през следващата година ще гони 5 на сто с прогноза от 4,9%, съобщава БНТ. Основната причина за ускоряване на икономическия растеж ще са инвестициите, както и стабилизирането на частния сектор след ковид кризата.

Същевременно обаче се очаква забавяне в нарастването на доходите, което ще намали и темпа на потребление от страна на домакинствата, показват данните на Министерството на финансите. Средногодишният брой на заетите ще остане почти на нивото от предходната година - с увеличение от 0,1%. Очаква се обаче този показател значително да се подобри през следващите три години.

Министерството е ревизирало и прогнозата си за поскъпване на петрола и неенергийните суровини до края на годината. Цените им ще нарастват с повече от очакваното през пролетта. Нарастването на общото равнище на потребителските страни ще продължи да се ускорява като инфлацията в края на годината ще достигне до 3,8%. Отделно се засилва и риска от още по-голямо повишаване на международните цени на суровините и стоките.

Прогнозата за кредитите за 2021 г. е ревизирана възходящо (спрямо пролетната). Годишното нарастване на вземанията от предприятия се прогнозира да бъде около 4.1%, а на вземанията от домакинствата – 10.3%. Кредитът за нефинансови предприятия ще се ускори в периода 2022–2023 г., в синхрон с възстановяването на частните инвестиции.

Представената прогноза е зависима от развитието на епидемичната обстановка както в страната, така и в световен план, обясняват от министерството на икономиката. Важна предпоставка за нейното реализиране е поддържането на относително ниски нива на разпространение на вируса и ограничено въздействие от протичането на пандемията върху икономиката.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares