Лидерът на БСП предлага 4 конкретни решения

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова отправи остри критики към служебния кабинет на Румен Радев.

В прессъобщение от „Позитано“ 20 пишат, че след среща с над 80 общински председатели на БСП от цялата страна се потвърждава, че най-спешният въпрос е какво да се направи, за да се помогне на икономиката и домакинствата при непосилните цени на ток, газ, вода, храни, които постоянно растат. Малкото увеличение на доходи и пенсии с актуализацията на бюджета вече се стопява от инфлацията“, казва Нинова.   

Тя заявява, че са наясно, „че има някои международни тенденции и обективни икономически причини, на които не може да се влияе пряко, но също така сме наясно, че могат и трябва да се вземат бързи и адекватни решения за хората, домакинствата и бизнеса“. 

Според нея служебното правителство е предложило една мярка.

Тя е за компенсация за бизнеса от по 50 лв. за мегаватчас, но чак в бюджета за 2022 г.  

„Дотогава десетки фирми ще фалират. Предложението на служебното правителство е закъсняло и неадекватно на тежката ситуация. То само ще удължи агонията. Трябва да се поучим от други европейски държави. Премиерът на Испания - Педро Санчес, въведе шоков план, с който постига 30% намаление на цената на електроенергията. Същото прави гръцкият премиер Мицотакис. В Испания правителството намалява данъка на електрическата енергия от 5,1% на 0,5%, а 7% данък върху производството на ел. енергия няма да се начислява до края на годината.

Премиерът прави изключително смела стъпка да замрази цените на газа на равнището на средните пазарни цени за последните две тримесечия. В Гърция правителството плаща 80% от увеличението на цените на тока, независимо от доставчика. А до края на годината домакинствата ще получат субсидия за първите потребени 300 киловатчаса. Тези държавници не чакат догодина, за да изработи Европа общоевропейска позиция, а действат в интерес на народите и икономиките си.

Ако българското правителство не предприеме сега истински мерки, в следващия парламент от БСП, при съставяне на правителство, ще търсим диалог и съгласие за конкретни решения:

1. Намаляване на ДДС и акциз на енергоносителите за 6 месеца, с възможност срокът да бъде удължен, ако е недостатъчен за успокояване на пазара и намаляване на цените (както Испания).;

2. Намаляване на данъка върху храните от малката потребителска кошница (както Гърция).;

3. Субсидия за всяко домакинство за първите потребени 200 киловатчаса (в Гърция е 300).;

4. Домакинствата с недостатъчно доходи да имат достъп до определено количество киловата мощност в продължение на 6 месеца, в случай, че спрат да си плащат сметките и да не им се изключва тока (в Испания е 10 месеца).

Готови сме на разумни разговори и за дългосрочни мерки за развитие на ядрената енергетика, за Зелената сделка, но на социално приемлива цена и на търсене на съгласие бъдещето редовно правителство веднага да поиска от Брюксел отлагане затварянето на „Марици“-те за 2035 г., както направи Полша, която извоюва отлагане до 2050 г.“, заяви още Корнелия Нинова.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares