„Срути се паянтовата основа на "изчегъртването"! Мораториумът, с който "партиите на подмяната" блокираха работата на кабинета „Борисов 3“ и хвърлиха държавата в хаоса, от който още няма измъкване, се оказа противоконституционен. Предупрежденията ни през последните 4 месеца и половина започват да се потвърждават и от Конституционния съд на Република България“. Това написа във Фейсбук бившият министър на МВР Младен Маринов във Фейсбук.

Повод за поста му е новината, че мораториумът върху сделките и назначенията на кабинета "Борисов 3", който бе наложен от 45-ото Народно събрание противоречи на конституцията. Това решение взе Конституционния съд, с което висшите съдии се произнесоха по искане на депутати от ГЕРБ.

Маринов е категоричен, че също толкова незаконни и противоконституционни са действията на служебното политическо ръководство на МВР срещу кметовете, общинските съветници и ръководители, членовете и симпатизантите на ГЕРБ в цялата страна.

„Но и за тези беззакония ще бъде въздадена справедливост!“, допълва той. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ също коментира решението на Конституционния съд. В свой статус във Фейсбук тя написа:

„Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело № 8/2021 г., по искането на народните представители от ГЕРБ - СДС за установяване на противоконституционност на Решение на Народното събрание от 22 април 2021 г. за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи (обн., ДВ, бр. 34 от 23.04.2021 г.) - Мораториум върху действията на правителството на Борисов 3

Приетият диспозитив на решението гласи:

1. Недопустимо е с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, на изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет изпълнява функциите си в условията на чл. 111, ал. 3 от Конституцията, на други държавни органи, установени от Основния закон и на съдебната власт.

# гласуването на "цветът" на юристите в 45- тото НС

Радев НЕ наложи вето!

Тези ли ще правят съдебна реформа?“ 

Димитър Главчев:

“Гордост” на мнозинството на “промяната” в 45-то НС, заедно с Изборния кодекс. 

Анна Александрова:  

Конституционният съд на Република България със свое решение определя за недопустим мораториума, който бе наложен от мнозинството на ИТН, ДБ, БСП, ДПС и ИМВ в 45 - то Народно събрание за взимането на конкретни решения от правителството на Бойко Борисов . Този акт е поредното доказателство за това, че опонентите на ГЕРБ-СДС тотално погазваха Конституцията, за да постигнат политическите си цели. Къде сега са Мая Манолова и Корнелия Нинова, които предложиха тази безумна законодателна инициатива в НС? Кой ще понесе политическа отговорност, че държавата седмици наред беше блокирана, заради управленската несъстоятелност на тези хора?   http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares