От 1 октомври на пътуващите до Великобритания ще е необходим международен паспорт, тъй като страната спира да признава българските лични карти.

Промяната е част от новите имиграционни правила, които британските власти въвеждат, след като Обединеното кралство напусна ЕС и спря да спазва европейското право за свободно движение на хора.

Изключение ще бъде правено само за българите, които трайно живеят на Острова и имат статут на уседналост. Те ще имат право да влизат с лична карта до края на 2025 г. Британските власти обаче съветват да се пътува с международен паспорт, тъй като това улеснява граничните проверки.

Освен това притежателите на биометрични документи преминават през електронни гишета на основните британски летища, което ги предпазва от сблъсък с гранични служители, които са станали много по-задълбочени в проверките си на влизащите във Великобритания сред Брекзит.

Данни на вътрешното министерство в Лондон, предоставени на в. “Гардиън”, показват, че през първите 6 месеца на годината 7249 души са спрени по британските летища, пристанища и гари, което е 5 пъти повече спрямо същите месеци на 2020 г. 60% от проверените са румънци, а на второ място са българите.

600 наши сънародници са разпитвани защо идват във Великобритания, колко дълго смятат да останат и къде. Причината е, че от януари от желаещите да работят в страната се изисква трудова виза, а тя се получава трудно. Може да се влиза безвизово с цел туризъм или гостуване на близки, но само до 6 месеца на година.

За сравнение подобни проверки са направени само на 144 граждани на Франция и 59 – на Белгия, въпреки че двете държави се намират много по-близко до Острова и се предполага, че пътуващите от тях са далеч повече. “Тези видове проверки могат да бъдат травматизиращи и съществува риск имиграционните служители да подбират невинни хора. Расовото профилиране е дискриминационно и трябва веднага да бъде прекъсвано, ако това се случва”, коментира пред “Гардиън” имиграционният адвокат Четал Пател. Той допълва, че е законно да се правят общи проверки, за да се контролира нелегалната имиграция, но изнесените от изданието данни повдигат много въпроси дали няма други мотиви зад това.

От британското вътрешно министерство категорично отричат граничните служители да се насочват към хора от определени страни. Говорител обяснява, че правилата за контрол се прилагат справедливо и единствено въз основа на определени обстоятелства. Ако някой пристига на нашите граници, възнамерявайки да работи тук без право на това, обществеността очаква от нас да му попречим да влезе независимо от неговата националност, заявява той. Освен това изнесената статистика се отнасяла за период, когато все още са действали коронавирусни ограничения за влизащи в страната и граничните служители са били натоварени да следят дали се спазват.

В социалните мрежи българско семейство разказа, че е било спряно в края на август, когато голяма част от тях вече са премахнати, а и България е в зеления списък на Великобритания за пътуващи в условията на пандемия. Те живеят на Острова от 2017 г. и имат временен статут на уседналост, който им дава право свободно да влизат в страната. Пътуват през лятото до родината, където женят по-голямата си дъщеря. Нейният нов съпруг кандидатства онлайн да се прикачи към статута на жена си, каквато е процедурата, но тъй като обработката на подобни молби се бави с месеци, той решава да пътува със семейството ѝ и да изчака отговора на британското вътрешно министерство в самата Великобритания.

Още повече че европейските граждани имат право да влизат в страната с цел туризъм и гостуване на близки и да остават до 6 месеца в рамките на година.

По време на граничната проверка мъжът обаче чистосърдечно си признава, че смята да се установи трайно в Англия със съпругата си, но тъй като все още няма отговор от британските власти на молбата си да го направи, е задържан и екстрадиран още със следващия ферибот към Европа. Налага се съпругата му спешно да си купи билети, за да се върне с него в България. Макар да пътуват в един кораб, той е изолиран сам в каюта. Взети са му телефонът, личната карта и шофьорската книжка. Сега двамата се намират в България и се страхуват, че екстрадирането му може да се отрази на разглеждането на неговата молба за статут.

Според неправителствени организации, работещи за защита правата на европейските граждани на Острова, 90% от върнатите през последните месеци от британските граници са точно близки на европейци, които трайно са се установили в Обединеното кралство. Причината е, че повечето от тях не знаят, че трябва задължително да изчакат разглеждането на молбите им за прикачване към статут на роднина извън Великобритания. Или, ако отговорът се бави прекалено дълго, както често се случва, да пристигнат в страната временно като туристи, след което отново да я напуснат, за да влязат вече легално на база статут. По време на тези 6 месеца временен престой обаче те нямат право да работят и да разчитат на безплатно британско здравеопазване.

Румънският евродепутат Виктор Негреску е помолил Еврокомисията да провери дали британските гранични власти не проявяват дискриминация при контрола за влизане в страната.

Местните власти в Уелс, Северна Ирландия и Шотландия пък настояха европейските граждани да получат хартиен документ за сатута си на уседналост, тъй като съществуването единствено на онлайн вариант затруднява много хора да го представят при необходимост. Най-потърпевши са онези, които не владеят английски и нямат постоянен достъп до интернет. 320 370 нашенци са поискали постоянно да живеят на Острова 320 370 български граждани са подали молба за статут на уседналост във Великобритания до крайния срок, показват данни на британското вътрешно министерство. Той изтече на 30 юни, но все още се приемат молби на деца, родители и съпрузи, които искат да се присъединят към установилите се трайно на Острова техни близки. Те трябва обаче да докажат, че са зависими от тях, което изисква доста документи и доказателства.

Статут на уседналост бе въведен заради излизането на Великобритания от ЕС, за да се гарантира на намиращите се в страната европейски граждани, че могат да продължат да живеят и работят, без да им е необходима виза, каквато се изисква от всички останали.

До момента 292 550 българи са получили това важно разрешително за престой в Обединеното кралство. На 98 170 е даден пълен статут, а на 172 820 - временен, който изисква през следващите 5 г. да живеят поне 6 месеца годишно във Великобритания, за да уредят окончателно престоя си в нея. Молбите на 12 680 сънародници обаче са били отхвърлени. Други 3320 са били оттеглени, а 5550 са обявени за невалидни.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares