Опитите да бъде изтеглен заседналия кораб край Камен продължават. Влекачи ще се опитат да изтеглят заседналия плавателен съд.

Мина повече от седмица преди да се предприеме така необходимата спасителна акция, пише БНТ.

Час по-рано беше изтеглен и специалният кран, който прехвърляше азотните торове от кораба на специална баржа.

Повреда в една от машините спря операцията по прехвърляне на азотните торове.

Именно при нея от видеа и сигнали в социалната мрежа се видя, че се изхвърлят част от торовете директно в морето. 

Александър Тодоров, представител на сайта, показал кадрите заяви пред бТВ, че акцията се е случила с неподходящ кофа за преместване на азотните торове.

„Това е безобразие, което видяхме вчера при разтоварване на кораба. Държавата не успя да намери кофата, с която се разтоварва, а видяхме как опасната тор попада в морето. Използван е грайфер, който би бил по-полезен за товарене на инертни материали като чакъл. През последните 12 години морският неправителствен сектор предупреждава, че не сме готови за мащабен инцидент", каза още Тодоров.

Изпълнителният директор на Морска администрация Живко Петров каза пък за БНТ, че машината, която трябвало да пакетира азотните торове се е развалила и затова те са били прехвърляни със специално гребло. Петров каза, че във водата са попаднали едва 100-200 кг азотни торове и няма опасност за околната среда или тя не е толкова голяма.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares