В годината на 4 предизборни кампании нека поне кметовете продължим да търсим решения за важните за гражданите въпроси,

Това каза председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Даниел Панов при откриването на 34-то Общо събрание на организацията.

Годишната среща, чиято програма включва икономически форум, дискусия по проблемите на децентрализацията и форум за зелени политики, е в курорта "Албена".

Обществените събития показват ясно, че има нужда от нови модели на мислене и общуване, допълни Панов. Той посочи, че по темата с децентрализацията НСОРБ вече близо две десетилетия играе ролята на упоритата капка, която се опитва да пробие камъка. "Има нещо разочароващо в тази равносметка, но не сме се отказали", посочи Панов.

Местните органи на самоуправлението имат голяма роля в изграждането на демокрацията и за хората много често тяхната роля дори е по-важна от тази на централните, посочи в приветствието си към участниците в годишната среща зам.-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез. Тя допълни, че за да функционират добре местните власти, са необходими чуждестранни инвестиции, но и борба с корупцията и утвърждаване върховенството на закона.

Като основна пречка пред подобряването на бизнес климата Родригез посочи корупцията, която увеличава разходите и подкопава доверието на гражданите. САЩ са партньор на България в борбата с този проблем, посочи дипломатът и припомни за наложените санкции по закона "Магнитски".

Посолството на САЩ оказва подкрепа на България и в борбата с пандемията, каза още дипломатът. Тя посочи, че през последната година то е дарило близо 2 милиона долара под формата на оборудване за наши лаборатории, тестове, предоставени на болниците и подкрепа на общности в неблагоприятно положение.

Посолството подпомага и различни проекти за рехабилитация на детски градини и училища, каза Родригез и призова присъстващите кметове да потърсят помощ, ако имат нужда.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares