Приетото от парламента до този момент в актуализацията на ДОО дава три различни противоречащи си една на други инструкции. Това е чул финансовият министър Асен Василев, който присъства в пленарна зала. 

От трибуната на Народното събрание по време на дебата по увеличаване на размера на минималната пенсия, Асен Василев възкликна: "Вълшебници сме - 2 млрд. лв. намерихме. Колеги, в актуализацията, която ние предложихме има приходи от 2 млрд. лв.", посочи Василев.

Това, което до момента е предложено, се побира в тези приходи. Ние предложихме в актуализацията приходите от 2 млрд. да бъдат разпределени по следния начин: 575 млн. за социални разходи, от които 353 трансфер към ДОО, 430 млн. подкрепа а бизнеса, 335 млн. здравеопазване, 231 млн. други разходи, 133 млн. лв. за избори и 103 млн. за вноската на ЕС, която се увеличава, отчете Асен Василев.

До момента това, което е прието от парламента ни дава три различни противоречащи се инструкции, които трябва да изпълним като изпълнителна власт. В едната инструкция трябва да дадем 120 лв. октомври, ноември и декември и на 1 януари те да отпаднат. Тази инструкция струва 600 млн. лв. Ако махнем подкрепата за бизнеса и примерно другите разходи тези 600 млн. лв. ги има, но казваме на бизнеса: няма да има подкрепа за вас. Това е изборът, който трябва да направите, посочи министърът.

Той изтъкна, че втората инструкция, която дали депутатите, била да се дадат по 100 лв. за тези три месеца и на 1 януари да ги няма. Тази инструкция струва 327 млн. лв. за трите месеца, като пак трябва да ни кажете от кои други пера да ги намалим, за да ги дадем.

Асен Василев отбеляза, че третата инструкция, която парламентът дава, е да бъдат използвани 1.35 като коефициент за стажа, да увеличим всички пенсии с 12.5 % и да направим минималната пенсия 370 лв. Това нещо ще ни струва 80 млн. лв., които пак трябва да излязат от някое от другите пера. По думите му и трите инструкции са изпълними, но депутатите трябва да кажат кои други пера трябва да бъдат намалени. "Единственото, което ние искаме от парламента, тъй като вие решавате, е ясна инструкция кое от тези три неща да направим", призова Асен Василев народните представители.

Това може и трябва да стане при гласуването на актуализацията на Бюджет 2021 г. в следващите дни.

Това е второто включване с коментар на служебния финансов министър Василев в пленарна зала днес, след като той още в началото се опита да успокои и да преведе към рационалното поведение парламентарните групи. http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares