Мария Габриел подаде заявление до Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерския съвет. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ и приложиха копие на подаденото заявление, цитирани от bTV. Документът е внесен в деловодството на парламента тази сутрин в 9:09 ч.

 

„Мария Габриел подчертава още, че „координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета Денков-Габриел, чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство. Така, на практика, развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно“, уточняват от пресцентъра на ГЕРБ. На пресконференция вчера, неделя, Габриел обяви, че ще оттегли кандидатурата си за премиер с първия мандат и ГЕРБ няма да подкрепи правителство с втория мандат. След това дойде и изявление на премиера в оставка Николай Денков, който призова ГЕРБ да не хвърлят държавата в хаос. По думите му решението е само двамата с Мария Габриел да сменят позициите си при ротацията, без други промени в състава на кабинета.

 

 

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/867720-oficialno-e-maria-gabriel-ottegli-kandidaturata-si-za-premier-vnese-zaavlenie-v-ns-dokument

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares