Всекидневен контрол на паркирането в софийските квартали извън платените зони не само по сигнали на граждани, а и като превенция срещу нарушители организира Центърът за градска мобилност.

В момента градът е разделен на 9 района, като за всеки от тях отговаря екип от двама инспектори, които следят за неправилно паркирани автомобили. Сега обаче те отговарят основно на сигнали на граждани. Идеята е от Нова година да работят не само по сигнали, а и с цел превенция на този тип нарушения. Това обясни директорът на дирекция “Паркиране и мобилност” в “Центъра за градска мобилност” Румяна Милова, съобщава “24 часа”

Във всяка от деветте зони влиза територията на един или два района в зависимост от големината ѝ. С новата организация на работата на инспекторите ще се осигури по-чест контрол на паркирането във всеки квартал, който ще се случва на няколко дни, обясни Милова.

Контролът на паркирането в населените места, съгласно чл. 167 от Закона за движение по пътищата, се осъществява от служби, определени от кметовете на общините. Така през 2018 г. кметът на Столичната община със заповед определя звено от ЦГМ за служба за контрол върху неправилното паркиране.

“Още в началото на 2019 г. службата започна да контролира неправилното паркиране чрез разпореждане на принудителни административни мерки - принудително преместване на паркираните в нарушение на Закона за движение по пътищата автомобили, налагане на глоби с фиш и съставяне на актове. Тази служба се състои от 30 инспектори. От тази година започна и поетапно обучение на част от служителите, които отговарят за контрола на заплащането на паркирането в синята и зелената зона. Идеята ни е освен да подават сигнал, че трябва да бъдат поставени скоби на даден автомобил, защото например времето за престой е изтекло, те да контролират и случаите на неправилно паркиране - например върху тротоари и зелени площи. След като преминат обучение, те ще могат да налагат глоби с фиш при такива нарушения в отсъствието на водача.

В момента вече имаме 23-ма такива контрольори инспектори. Целта ни е до края на годината всички 175 контрольори в зоните за платено паркиране да преминат обучение и да работят и като инспектори с право да налагат санкции с неприсъствени фишове. По този начин ще осигурим по-ефективен контрол върху неправилното паркиране в града и се надяваме, че нарушенията ще намалеят”, смята Милова.

Сега в ЦГМ се получават по телефона средно по 5-6 сигнала дневно за неправомерно паркиране пред гаражи.

В тези случаи гражданите могат да подават сигнал на телефон 070013233. На него се приемат сигнали за неправилно паркиране не само при неправомерно спиране пред гараж, а например за спиране на кръстовище, пешеходна пътека и др.

“Сигналите за паркиране пред гараж съставляват малка част от всички, подадени за неправилно паркиране. От началото на годината до момента сме получили 4640 писмени сигнала за нарушения на Закона за движение по пътищата по цялата територия на Столичната община. Отделно по телефон постъпват средно по 30 сигнала на ден”, обясни Милова.

Санкциите за подобни нарушения, които са определени в закона, обаче са ниски и нямат дисциплиниращ ефект върху водачите. Например глобата за паркиране пред гараж, на спирка на градски транспорт, в зона на действие на пътни знаци, забраняващи престоя, или върху забранителна маркировка, на пешеходна пътека е само 20 лв.

“Не водим статистика за броя на санкциите по вид на нарушението, но цифрите за броя на наложените глоби и принудително преместени автомобили е красноречив за извършваните нарушения в града ни. От началото на годината до момента принудително преместените автомобили са 33 506, а наложените глоби с фиш както в присъствието на водача, така и в негово отсъствие, са общо 40 953”, каза Милова.

Иначе всеки ден в столицата излизат средно 14 паяка. Територията за контрол с паяци се определя всяка седмица и зависи от подадените сигнали за неправилно паркиране и от регистрираните т. нар. горещи точки с повече нарушения.

Все пак обаче идеята е репатрирането да се налага като санкция в краен случай, тъй като хората се притесняват, когато видят, че автомобила им го няма и първо мислят, че вероятно е откраднат. За центъра пък паяците означават създаване на допълнителен трафик и задръстване, затова от ЦГМ искат да засилят контрола върху паркирането чрез инспектори, които имат права да съставят неприсъствени фишове на водачите. Обичайно санкциите, налагани с такива фишове, са в размер на 20-50 лв. Най-сериозна е глобата за паркиране върху инвалидно място и в зелени площи - 200 лв.

Събраните средства от такива глоби пък постъпват по сметка на Столичната община, а не в ЦГМ. Иначе напоследък в столицата зачестяват и случаите на неправомерно заграждане на паркомясто с поставяне на кашпи. Става дума за места извън синята и зелената зона. В тези случаи компетентната служба за контрол върху нерегламентираното поставяне на преместваеми предмети е Столичният инспекторат. ЦГМ изземва поставените предмети като кашпи, щайги, галони по тяхно разпореждане.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares